Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Εθνική Ελπίδων: Πορτογαλία-Ελλάδα 2-1  
Η Εθνική Ελπίδων ηττήθηκε 1-2 από την Πορτογαλία στο «Jose Arcanjo» του Ολιάο, στο πλαίσιο του 9ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2011. Οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και έφτασαν δίκαια στη δεύτερή τους νίκη στον όμιλο. Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή, καθώς η δεύτερη Αγγλία αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με τη Λιθουανία στο Βίλνιους.
Η Πορτογαλία ξεκίνησε δυνατά τον αγώνα και μόλις στο 5΄ είχε σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ, όταν ο Ιαζάλδε έπιασε από το ύψος της μικρής περιοχής την κεφαλιά και ο Νίκος Μπαμπανιώτης πραγματοποίησε εντυπωσιακή απόκρουση. Οι γηπεδούχοι είχαν σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου την κατοχή της μπάλας και δεν επέτρεψαν στους Ελληνες διεθνείς να φανούν απειλητικοί. Είχαν άλλη μια καλή στιγμή στο 36΄ με τον Ιαζάλδε να προσπαθεί να πλασάρει από πλάγια θέση και τον Μπαμπανιώτη να διώχνει τη μπάλα με το σώμα.
Οι Πορτογάλοι συνέχισαν την πίεση και στο δεύτερο ημίχρονο, χάνοντας ευκαιρία στο 47΄ με το δυνατό σουτ τον Ούκρα (νέα επέμβαση του Μπαμπανιώτη), ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα άνοιξαν το σκορ με την κεφαλιά του Ρούι Πέδρο από το ύψος του πέναλτι. Η πρώτη καλή φάση για την ελληνική ομάδα ήρθε στο 58΄ με τον Κουτσιανικούλη να φεύγει μόνος απέναντι στον Βεντούρα και να τον κόβει την τελευταία στιγμή ο Περεϊρίνια. Η Εθνική ανέβασε στη συνέχεια την απόδοσή της και απείλησε στο 62΄ με δυνατό σουτ του Γ. Παπαδόπουλου που έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι των Πορτογάλων, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Μιγκέλ Βίτορ έβαλε την τελευταία στιγμή την κόντρα στον Παπάζογλου, ο οποίος βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση. Οι γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματά τους στο 74΄ με πλασέ του Ιαζάλδε, εκμεταλλευόμενοι στην αντεπίθεση τους χώρους που άφησε η ελληνική ομάδα στην προσπάθειά της να ισοφαρίσει. Ο ίδιος παίκτης έχασε τρία λεπτά αργότερα απίστευτη διπλή ευκαιρία  από το ύψος της μικρής περιοχής (τον νίκησε ισάριθμες φορές ο Μπαμπανιώτης). Η Ελλάδα μείωσε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με όμορφο σουτ του Ελίνι Δημούτσου από πλάγια θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης Φρέντι Φοτρέλ (Γαλλία) παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Κ. Παπαδόπουλο, Ταχτσίδη, Ιαζάλδε, Μπουκουβάλα, Ιωαννίδη, Ντανιέλ Καρίσο.


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Βεντούρα, Φάμπιο Φαρία, Ντανιέλ Καρίσο, Μιγκέλ Βίτορ, Ζοάο Αουρέλιο, Ρούι Πέδρο (64΄ Αντριεν Σίλβα), Περεϊρίνια, Αντρέ Σάντος, Ιαζάλδε (79΄ Ραμπιόλα), Πέδρο Μορέιρα, Ούκρα (70΄ Φρέντι)
ΕΛΛΑΔΑ: Μπαμπανιώτης, Μπουκουβάλας, Ιωαννίδης (70΄ Αργυρίου), Κ. Παπαδόπουλος, Σιόβας, Σιάκκας, Κουτσιανικούλης, Γ. Παπαδόπουλος, Σοϊλέδης (49΄ Δημούτσος), Ταχτσίδης (63΄ Γιάντσης), Παπάζογλου