Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                    
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ &                                  
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
κ. Κωνσταντίνου Μπακομήτρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την  απόλυτη θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , πως τα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα της ύπαρξης προϊστορικού οικισμού , πάνω στην ρότα του αγωγού φυσικού αερίου  50 μέτρα πριν την είσοδό του στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι , όχι μόνο δεν..... θα καταστραφούν αλλά θα αναδειχθούν, διατύπωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης , υπεύθυνος και για θέματα  πολιτισμού, κ. Κώστας Μπακομήτρος.
      Ο κ. Μπακομήτρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελούμενης από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Μπαράκο και κ. Στουπή, μόλις έγινε γνωστό το γεγονός,  επισκέφθηκαν  τα ευρήματα, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για την αξία τους, από τους αρχαιολόγους, που την συγκεκριμένη χρονική εργάζονταν στο χώρο. Έπειτα, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο των ανασκαφών και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους του Δήμου και των Μαζικών Φορέων που ευρίσκοντο στο χώρο. Συνάντηση με τους υπευθύνους της  ΔΕΗ και της ΔΕΣΦΑ δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί , παρότι επιδιώχθηκε, για αντικειμενικούς λόγους, αφού οι υπεύθυνοι τους απουσίαζαν.
      Σε δηλώσεις του με το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Μπακομήτρος, εκφράζοντας και την ομόθυμη συμφωνία και των υπόλοιπων  παριστάμενων Περιφερειακών Συμβούλων  δήλωσε:


   «Είχαμε ακούσει για την διαχρονικά συνεχή ανακάλυψη ευρημάτων διαφορετικών ιστορικών  εποχών στην ευρύτερη Περιοχή και την μη ορθολογική και άνευ σεβασμού διαχείρισή τους. Δεν μπορούσαμε όμως να διανοηθούμε, πριν την επίσκεψή μας,  πως  θα βρισκόμασταν μπροστά στην τόσο σημαντική αποκάλυψη προϊστορικού οικισμού , τόσο καλά διατηρημένου, που αριθμεί, όπως ενημερωθήκαμε-  ζωή 4000 περίπου  χρόνων πριν σήμερα.
     Θεωρούμε την συγκεκριμένη αποκάλυψη «δώρο» , «ευτυχία» και «πλούτο»  για την Εύβοια, την  Περιφέρεια της  Στερεάς Ελλάδας, την Χώρα μας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες και ζοφερές για τον λαό και τον τόπο μας μέρες.
     Δεν θέλουμε για κανένα λόγο  να πιστέψουμε, πως έχουν οιαδήποτε βάση οι φήμες που μας μεταφέρθηκαν,  πως  οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ πιέζουν για την υποβάθμιση των ανασκαφών, την απλή καταγραφή τους και την γρήγορη επίχωσή τους. Το αντίθετο,  θέλουμε να πιστεύουμε πως οι δύο κοινωφελείς εταιρείες διαθέτουν περίσσευμα κοινωνικής , εθνικής και ιστορικής ευαισθησίας, ώστε να δώσουν την πρέπουσα τεχνική λύση παράκαμψης της ελάχιστης διαδρομής του αγωγού  που υπολείπεται, μέχρις τον τερματικό σταθμό του, έξω των ορίων του προϊστορικού οικισμού, και τελικά να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανασκαφική ολοκλήρωση και την ανάδειξή του. Πεποίθησή μας απόλυτη είναι πως η ανάπτυξη, μέσα από την ολοκλήρωση του έργου, μπορεί να συμβαδίσει απόλυτα με τον σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την περιβαλλοντική προστασία. Θέμα χρόνου δεν τίθεται καν για εξέταση,  αφού μιλάμε για ελάχιστη απόσταση αντιμετώπισης του προβλήματος και δεν έχουν καν ξεκινήσει  τα έργα υποθαλάσσιας διέλευσης του αγωγού.
     Διαβεβαιώνουμε τους κατοίκους της Περιοχής,  πως -όσον αφορά την Περιφέρεια - τα συγκεκριμένα
ευρήματα, όχι μόνο δεν θα καταστραφούν, αλλά θα ολοκληρωθεί με απόλυτο σεβασμό η αποκάλυψή τους, θα αναδειχθούν , θα αποκτήσουν την τιμητική τους θέση, θα αποδοθούν  στο λαό να τα κάνει κτήμα του και θα ενταχθούν  σε έναν γενικότερο αναπτυξιακό προσανατολισμό της Περιοχής
      Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε άμεσα με παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες , το ΚΑΣ, το Υπουργείο Πολιτισμού και τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ,  προετοιμάζουμε σύσκεψη εργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών υπό την αιγίδα μας με την συμμετοχή και του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου, και θέτουμε τις δικές μας υπηρεσίες αλλά και το πολιτικό μας προσωπικό σε επαγρύπνηση.»