Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ

ΕΕ-Ενιαίες ρυθμίσεις για ΦΠΑ
Ενιαίες ρυθμίσεις τιμολόγησης σε όλα τα κράτη μέλη για την έκδοση τιμολογίων με ΦΠΑ καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Οδηγία που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών και με την οποία τροποποιείται η Οδηγία 2006/112, σχετικά με το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Η νέα, υπό έκδοση Οδηγία, η οποία προτείνεται από την Επιτροπή να εφαρμοστεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με την καθιέρωση εναρμονισμένων κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει στις επιχειρήσεις την ασφάλεια, ότι ένα τιμολόγιο, το οποίο είναι σύμμορφο με τους κανόνες, που ισχύουν σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα είναι σύμμορφο σε όλα τά κράτη μέλη, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να συμμορφώνονται ακόμη και μ ε 27 διαφορετικούς κανόνες τιμολόγησης. Βασικός σκοπός της πρότασης Οδηγίας σχετικά με την τιμολόγηση είναι η δημιουργία ενός συνόλου σύγχρονων και εναρμονισμένων κανόνων, που απλουστεύουν τις απαιτήσεις τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη διασφάλιση της καταβολής των φόρων. Συγκεκριμένα, η πρόταση Οδηγία αποσκοπεί στην εναρμόνιση των κανόνων τιμολόγησης στους τομείς, όπου υπάρχει σήμερα διαφορετική μεταχείριση, δηλαδή τις απαλλασσόμενες παραδόσεις η παροχές, τις προθεσμίες για την έκδοση τιμολογίων, τα περιοδικά τιμολόγια, την προτιμολόγηση και την υπεργολαβική ανάθεση σε τρίτους.

Μεταξυ άλλων η πρόταση Οδηγίας:
1)Ορίζει την έκδοση τιμολογίου το αργότερο τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα που ακολουθεί τη γενεσιουργό αιτία
2) Ενισχύει την ηλεκτρονική τιμολόγηση, θέτοντας τέλος στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα με τους διαφορετικούς κανόνες ηλεκτρονικής τιμολόγησης στα κράτη μέλη. Η νέα Οδηγία προωθεί την ίση μεταχείριση ενός διαβιβαζόμενου τιμολόγιου, είτε αυτό είναι χάρτινο, είτε είναι ηλεκτρονικό
3) Ορίζει μια κοινή χρονική περίοδο έξι χρόνων (6) στην ΕΕ για την αποθήκευση των τιμολογίων.και
4) προβλέπει ρυθμίσεις, που βοηθούν τις φορολογικές αρχές να αντιμετωπίσουν την απάτη ΦΠΑ.