Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΜΠΑΣΚΕΤ των αιωνίων!!

Τελικός Κυπέλλου μπάσκετ
Πέρυσι, η χαμένη αίγλη 22 χρόνων σε μάχες «αιωνίων» σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας επέστρεψε στο κλειστό του Ελληνικού, φέτος και για δεύτερη διαδοχική χρονιά Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα παραταχθούν για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς στο ίδιο παρκέ και πάλι μεταξύ... συγγενών και φίλων.
Σήμερα, στο κλειστό του Ελληνικού, θα βρεθούν και πάλι λιγοστοί φίλαθλοι, καθώς «μοιράστηκαν» 1.274 εισιτήρια (597 σε κάθε ΚΑΕ και 40 προσκλήσεις).
Αίτημα στην ΚΕΔ κατέθεσε ο Ολυμπιακός ζητώντας να μπουν στην κληρωτίδα τα ονόματα 11 Ελλήνων διαιτητών που σφυρίζουν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, Ευρωλίγκα.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του συμφωνεί εν μέρει, αλλά ζητά να περιοριστεί ο αριθμός στους 7-8 από τους διαιτητές της Ευρωλίγκα. Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, η κλήρωση των διαιτητών θα διεξαχθεί μία ώρα πριν το τζάμπολ, στο κλειστό του Ελληνικού. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο αγώνα, έναν αγώνα που περιέχει διαφορετικές... ψυχολογίες, συναισθήματα, τρόπο παιχνιδιού, και έναν στόχο: την κατάκτηση του πρώτου τροπαίου της χρονιάς.
Ένα θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι πως και φέτος θα μεταβεί στο κλειστό του Ελληνικού έχοντας την προϊστορία με το μέρος του, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει ποτέ σε τελικό Κυπέλλου να «αρπάξει» το τρόπαιο από τους «πράσινους». Την πρώτη φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό ήταν το 1979, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στη νίκη με 79-72. Στη δεύτερη συνάντησή τους, το 1983 στη Γλυφάδα, το σκηνικό επαναλήφθηκε, με τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν και πάλι τη νίκη με 72-62, ενώ στην τρίτη στο ΣΕΦ το 1986, τρίτωσε το... κακό για τον Ολυμπιακό (88-78). Πέρυσι, και μετά από 22 χρόνια οι «αιώνιοι» συναντήθηκαν και πάλι με τον Παναθηναϊκό να φτάνει, μετά από ένα «χιτσκοκικό» φινάλε, στη νίκη με 81-79 και στην κατάκτηση του 11ου τίτλου του Κυπέλλου.
Βέβαια, ο Παναθηναϊκός θα «κατέβει» στο κλειστό του Ελληνικού με τον αέρα του πολυνίκη του θεσμού και της ομάδας που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μονοπωλήσει τον τίτλο (2005, ΄06, ΄07, ΄08), ενώ έχει σημειώσει και μία νίκη επί του Ολυμπιακού στις εφετινές μεταξύ τους αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα.
Επίσης, στο ρόστερ του υπάρχουν δύο παίκτες με ρεκόρ και εμπειρίες στο θεσμό του Κυπέλλου και πρόκειται για τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη, που μετρά τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς (9), καθώς πέρυσι πέρασε το ρεκόρ των Γιαννάκη και ο Γκάλη (8), και τον Κώστα Τσαρτσαρή, με τον Έλληνα διεθνή σέντερ να «κρατά» το ρεκόρ του μοναδικού παίκτη στην ιστορία του θεσμού, που για τρεις διαδοχικές χρονιές (2006, ΄07, ΄08) αναδεικνύεται MVP του τελικού. Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον τελικό, όπου και θα διεκδικήσει το όγδοο τρόπαιο Κυπέλλου στην Ιστορία του. Αυτό όμως που «κρατά» είναι ότι έχει στον πάγκο του έναν προπονητή με τεράστια εμπειρία σε τελικούς κυπέλλου, όταν ήταν εν ενεργεία παίκτης, τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η «μάχη» και ειδικά η στρατηγική του πάγκου, με τους δύο τεχνικούς, που είναι παγκόσμιας εμβέλειας.
Εν αναμονή, λοιπόν, του τελικού της Τετάρτης, ενός τελικού που υπόσχεται δράση, αντίδραση, έντονα συναισθήματα και την πρώτη κούπα της χρονιάς...