Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Βλέπουν ανάκαμψη

G20-Βλέπουν
ανάκαμψη πριν το 2010

Οι ηγέτες της G20 ελπίζουν στη στήριξη των τραπεζών, στην αύξηση των δαπανών και σε περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απεγκλωβίσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση μέχρι το τέλος το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση της G20 που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή σελίδα των Financial Times (FT).
Η υπάρχουσα δημοσιονομική επεκτατικότητα θα αυξήσει τις παγκόσμιες εκροές τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση των 24 σημείων που δημοσιοποιήθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 την Πέμπτη στο Λονδίνο.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
"Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη τώρα, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να αναμορφώσουμε τις αγορές και τους θεσμούς μας για το μέλλον", αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT. " Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι μια τέτοια κρίση δεν θα επαναληφθεί", συνεχίζεται στο ίδιο κείμενο.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι χώρες της G20 δεσμεύονται επίσης '" να τακτοποιήσουν στρατηγικές εξόδου από τις αναγκαίες επεκτατικές πολιτικές, εργαζόμενες από κοινού για να αποτραπούν ακούσιες συνέπειες επί των άλλων".
Αμοιβές στελεχών και μπόνους απαιτούν την ανάλογη απόδοση, την ουσιαστική ανάπτυξη και την αποφυγή της έκθεσης σε υπερβολικό κίνδυνο, αναφέρεται στο κείμενο.
Για το χρυσό, θα ζητηθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταθέσει προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τις συμφωνημένες πωλήσεις χρυσού στη βοήθεια και στήριξη των φτωχών χωρών.