Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ.


Άμεσα λύσεις για τον αγροτικό κόσμο
1 δισεκατομμύριο Ευρώ μέχρι το καλοκαίρι


Σ. Χατζηγάκης: «Άμεσα λύσεις για τον αγροτικό κόσμο?»


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης έθεσε χθες από το Κιλελέρ το πλαίσιο της νέας αγροτικής πολιτικής την οποία και οραματίζεται. Επανέλαβε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα διατεθεί στους Έλληνες αγρότες περί το 1 δισεκατομμύριο Ευρώ.
Ως «ατμομηχανή» που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην έξοδο από την κρίση, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την αγροτική οικονομία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυριακή την Κυβέρνηση στο Κιλελέρ και στην εκδήλωση μνήμης της εξέγερσης των αγροτών του Θεσσαλικού Κάμπου.
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης επανέλαβε πως μέχρι το καλοκαίρι θα διατεθεί στον αγροτικό κόσμο είτε με την μορφή επιδοτήσεων, είτε με την μορφή αποζημιώσεων 1 δισεκατομμύριο Ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που διαμορφώνονται παγκοσμίως λόγω της οικονομικής κρίσης σημειώνοντας ωστόσο πως «σε μια εποχή που βλέπουμε ισχυρές οικονομίες να καταρρέουν, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική πλευρά προσπαθεί με πολλαπλούς τρόπους να κρατήσει όρθια την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βέβαια και τους αγρότες».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την διάρκεια της ομιλίας του έθεσε ουσιαστικά το πλαίσιο της νέας αγροτικής πολιτικής η οποία σχεδιάζεται επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μας εδώ σήμερα υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα μας να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της αγροτιάς δεν είναι προβλήματα βραχυπρόθεσμα. Είναι προβλήματα που τρέχουν σε βάθος χρόνου, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε και κάνουμε ένα μεγάλο και βαθύ σχεδιασμό.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάποια στιγμή οι άμεσες ενισχύσεις ή επιδοτήσεις όπως τις λένε θα περιοριστούν. Γι’ αυτό το λόγο ξεκινήσαμε μια πορεία στο λαό, στον αγροτικό κόσμο. Για να συζητήσουμε μαζί του, για να βρούμε τις λύσεις μαζί του, να μας υποδείξουν οι αγρότες, να μας πουν και εμείς σε συνεργασία μαζί τους, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής που θα επανασυστήσουμε, θα ξαναφτιάξουμε έτσι ώστε να είναι πραγματικά ένα όργανο που θα είναι κοντά στην οποιαδήποτε κυβέρνηση αλλά κυρίως κοντά στον αγρότη να ξεκινήσουμε ένα διάλογο ώστε να βρούμε σημεία επαφής. Να αντιμετωπίσουμε την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Να δούμε τι θα κάνει ο αγρότης μετά το 2013, να δούμε ποιες αναδιαρθρώσεις θα κάνουμε, να δούμε ποιες ζώνες θα κάνουμε για αγρότες και την κτηνοτροφία.
Σε μια σειρά πραγμάτων λοιπόν ξεκινάμε και τους δίνουμε προτεραιότητα. Μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα του Δ’ ΚΠΣ, θα δώσουμε ορισμένες προτεραιότητες όπως για παράδειγμα θα δώσουμε πρωταρχική προτεραιότητα στο νερό. Πιστεύουμε, όχι μόνο για τη Θεσσαλία η οποία πράγματι χειμάζεται σ’ αυτόν τομέα αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, για ολόκληρη τον τόπο , το νερό είναι το πρωταρχικό στοιχείο, όχι μόνο για τη γεωργία αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα λοιπόν που ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα διαθέσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, βάζουμε ορισμένες προτεραιότητες με πρώτη το νερό. Το νερό και το περιβάλλον.
Μέσα σ’ αυτή την ιεράρχηση την οποία κάνουμε στόχος της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κυβερνήσεων θα πρέπει να είναι η ποιότητα και ο ανταγωνισμός των τροφίμων».
Σ. Χατζηγάκης: «1 δισεκατομμύριο Ευρώ μέχρι το καλοκαίρι?»
Ο κ. Σ. Χατζηγάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση καθώς και στις παρεμβάσεις που η Κυβέρνηση πραγματοποιεί για την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων και ειδικότερα αυτού του αγροτικού κόσμου:
«Μέσα σ΄ αυτή τη συγκυρία και ενόψει των δεδομένων, προσπαθούμε και σαν κυβέρνηση και σαν πολιτεία, να κάνουμε το καλύτερο. Δεν θα θελα να αναφερθώ σε ΘΑ και σε υποσχέσεις. Θέλω όμως να τονίσω ότι ετούτη η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες και αυτά τα χρόνια αν μη τι άλλο έχει αξιοπιστία. Κάναμε ένα άτυπο συμβόλαιο με τον αγρότη ο οποίος εύλογα διαμαρτύρονταν διότι πλήττονταν από διάφορες καταστάσεις ιδίως την περίοδο του 2008.
Και του είπαμε χωρίς συμβόλαιο, χωρίς κανένα χαρτί, χωρίς καμία περαιτέρω νομική δέσμευση, του είπαμε με το στόμα και βασιζόμενη στη δική μας αξιοπιστία ότι αγρότες εμείς θα σας βοηθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε στύβοντας την ψυχή μας αλλά και τον προϋπολογισμό μας να αποζημιώσουμε για τις ζημιές και όχι για τις ενισχύσεις όπως θέλουν ορισμένοι να πουν, για τις ζημίες τις οποίες υποστήκατε για τις οποίες δεν είχατε καμία ευθύνη.
Μέσα από μια συμφωνία κυρίων, μέσα από μια συμφωνία η οποία έγινε βασιζόμενη μόνο στην αξιοπιστία και των δύο πλευρών, κατορθώσαμε και προχωρήσαμε και λύσαμε βραχυπρόθεσμα, τα άμεσα προβλήματα που απασχολούσαν τους αγρότες λόγω της κακίας σοδειάς, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του 2008. Τα 500 εκατομμύρια βεβαίως δεν κάλυψαν όλο το εύρος, δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα. Ποτέ δεν το είπαμε αυτό. Ποτέ δεν είπαμε ότι ήμασταν θαυματοποιοί και μέσα σε δυο ή τρεις βδομάδες θα μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα της αγροτιάς.
Όμως δείξαμε αξιοπιστία και δείξαμε συμπαράσταση στον αγρότη. Πονέσαμε και εμείς πληγωθήκαμε και εμείς και τίμια και καθαρά και ξεκάθαρα και λέγοντας την αλήθεια προχωρήσαμε και κάναμε αυτό το άτυπο συμβόλαιο το οποίο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το εκτελέσαμε και το εκτελούμε στο ακέραιο».
Αναφερόμενος τέλος στα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Τρικαλινός πολιτικός τόνισε: «Το νόημα του Κιλελέρ, δεν είναι απλά ένα νόημα μια απλής πολιτικής αλλαγής.
Το νόημα του Κιλελέρ είναι πολύ πιο βαθύ. Είναι ένα νόημα ανατροπής, είναι ένα μήνυμα το οποίο δείχνει και έδειξε μια καινούργια εποχή.
Απελευθέρωσε τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Τους κατέστησε κοινωνικά όρθιους, τους έδωσε την οικονομική αυτοτέλεια, την οικονομική αυτοδυναμία. Τους στήριξε ως ανθρώπους και έδωσε ένα γενικότερο μήνυμα στην κοινωνία ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολιτικά αδέσμευτοι, κοινωνικά ανεξάρτητοι και οικονομικά να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.
Αυτό έκανε το Κιλελέρ πριν από περίπου 100 χρόνια».