Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ

ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΑΣΙΔΑ


ΑΣΑΦΗΣ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΑΣΙΔΑ.ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ


Στις 6 Φεβρουαρίου 2009 ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης απευθύνεται στην Περιφέρεια, Νομαρχία και Κτηματική Υπηρεσία και ζητά την παρέμβασή τους για την άμεση αντιμετώπιση της διάβρωσης στην ακτή της πανέμορφης και πασίγνωστης παραλίας της Κορασίδας που εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο τον μοναδικό παραλιακό δρόμο.
Ο Δήμαρχος στο έγγραφό του αναφέρει
"Στην παραλία της Κορασίδας, προσφάτως, διαπιστώθηκε μεγάλη διάβρωση της ακτής μπροστά στον κεντρικό παραλιακό δρόμο με αποτέλεσμα τα παρουσιαστούν φαινόμενα κατολίσθησης που απειλούν άμεσα τον παραλιακό δρόμο και ενδεχομένως τα κτίρια (δύο επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.)
Η αντιστήριξη και προστασία του δρόμου προϋποθέτει την εκτέλεση έργων λιμενικού χαρακτήρα για τα οποία ο Δήμος δεν έχει ούτε την σχετική αρμοδιότητα ούτε ασφαλώς την δυνατότητα εκπόνησης μελετών και χρηματοδότησης.
Στο συγκεκριμένο τμήμα της ακτής δεν έχει καθοριστεί η γραμμή αιγιαλού και παραλίας και συνεπώς απαιτείται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών και από την Κτηματική Υπηρεσία.
Ο Δήμος Αυλώνος έχει αναθέσει την εκπόνηση της σχετικής τοπογραφικής μελέτης η οποία βρίσκεται για έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Στην παρούσα επισυνάπτουμε και φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τα αναφερόμενα.Η παρέμβασή σας είναι επείγουσα και αναγκαία.
Πρώτον για την καταγραφή των ζημιών και την εκτίμηση των τεχνικών παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί η ακτή, ο μοναδικός παραλιακός δρόμος και οι περιουσίες των παράκτιων επαγγελματιών και εν συνεχεία για την μελέτη και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων.
Επισημαίνω ότι η πιθανή κατάρρευση του παραλιακού δρόμου από την διάβρωση της ακτής θα επιφέρει τεράστια ζημία στην περιοχή και οικονομική καταστροφή στους επαγγελματίες της Κορασίδας.Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας."
Η επιστολή του Δημάρχου κοινοποιήθηκε σε όλους τους Βουλευτές του νομού. Η Βουλευτής κ. Κατερίνα Περλεπέ κατέθεσε σχετική ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς.
Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας σπεύδει να απαντήσει ότι είναι αναρμόδια (έγγραφο 1337/φ.1.26.1/4-3-2009).
Προηγουμένως η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Ευβοίας με το Φ122/316/23-02-2009 έγγραφό της απαντά στον Δήμαρχο ότι απαιτείται πρώτα μελέτη η οποία πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν. 2971, αρμόδια για την χάραξη της γραμμής αιγιαλού, προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση του αιγιαλού για την κατασκευή των απαιτούμενων έργων.
Τα ίδια αναφέρει στην απάντησή του και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπέζας.
Ο Υφυπουργός μάλιστα επισημαίνει ότι η διαδικασία χάραξης του αιγιαλού θα γίνει ως επείγουσα προκειμένου εν συνεχεία να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα.
Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Καμμένος αναφέρεται στην ενημέρωση που του έγινε από την Λιμενική Αρχή Κύμης για την παραλία της Κορασίδας και την χαρακτηρίζει περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Υπογραμμίζει ότι αναμένει να υποβληθεί για έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου του η σχετική μελέτη.
Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται πλέον σαφές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτής στην Κορασίδα απαιτεί πρωτίστως την εκπόνηση μελέτης των αναγκαίων τεχνικών έργων προκειμένου εν συνεχεία να κατασκευαστούν αυτά τα έργα είτε πριν είτε μετά τον επείγοντα καθορισμό της ζώνης αιγιαλού, αφού δηλαδή παραχωρηθεί η χρήση του αιγιαλού στον Δήμο.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος μετά από αυτές τις εξελίξεις απευθύνεται με νέο έγγραφό του στην Περιφέρεια, το οποίο κοινοποιεί στον Νομάρχη και τους Βουλευτές και ζητά την χρηματοδότηση της μελέτης και των αναγκαίων έργων δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει.
Μάλιστα ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας οι Υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας πρέπει να εκπονήσουν την μελέτη και να συνδράμουν στην εκτέλεση των έργων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δηλώνει ότι ο Δήμος Αυλώνος, εφόσον οι Υπηρεσίες στις οποίες απευθύνεται δηλώνουν αναρμόδιες, είναι πρόθυμος να αναλάβει την ευθύνη τις διαχείρισης των αναγκαίων έργων αρκεί να του χορηγηθούν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.