Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΙΟΥΦΑ

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή
Πρόταση Σιούφα στους βουλευτές
να γίνουν εκείνοι
πρώτοι δωρητές οργάνων

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας
Μία συνεδρίαση αφιέρωσε η Βουλή στην δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, επιχειρώντας να εισφέρει στην προσπάθεια αφύπνισης και ενεργοποίησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, κατόπιν και παλαιότερου εγχειρήματος του Απόστολου Κακλαμάνη.

Ο Δημήτρης Σιούφας πρότεινε στους βουλευτές να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα της δωρεάς, κατά το «συνταρακτικό παράδειγμα» του πατέρα του Αυστραλού τουρίστα που έχασε τη ζωή του από επίθεση το καλοκαίρι στη Μύκονο.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός, ότι μετά το τραγικό συμβάν υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων δωρητών. Ήταν ζωή για πολλούς, αλλά και παράδειγμα για όλους» ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Παναγιώτης Αδραχτάς, επιχειρηματολόγησε προς την κατεύθυνση της άρσης των πλέον συνήθων ενδοιασμών που εμφανίζονται αναφορικά με την δωρεά σώματος και δήλωσε πως ο ίδιος, από σήμερα συγκαταλέγεται στους δότες.
«Δεν μπορούμε να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας, όταν αφήνουμε τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας να σαπίζουν στην αιμοκάθαρση. Νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολήσει και το γεγονός, ότι από τους 68.000 ασθενείς της παγκόσμιας λίστας αναμονής, πεθαίνουν περί τους δεκατέσσερις ανθρώπους ημερησίως περιμένοντας ένα μόσχευμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, λήπτης και ο ίδιος ενός μοσχεύματος που του προσέφερε η αδελφή του.
Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Χαρ. Χαραλάμπους, σημείωσε την ανάγκη για μία συστηματική ενημέρωση, «εκπαίδευση» του ελληνικού λαού και μία προσφορά των ανθρωπίνων οργάνων, «πραγματικά δωρεάν, με τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Λεβέντης
, ο οποίος έχει δηλώσει δωρητής, προ 15 περίπου ετών, τόνισε: «Πρέπει να ξεπεράσουμε μερικά στερεότυπα που έχουμε, τα οποία βεβαίως είναι απόλυτα σεβαστά, όπως για παράδειγμα το ότι οι Έλληνες σέβονται από τα πανάρχαια χρόνια τους νεκρούς και δεν δέχονται το παραμικρό άγγιγμά τους.»
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Ροντούλης, ανέφερε πως «σύμπασα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, δηλώνει ότι είναι δωρητές οργάνων».
Από κει και πέρα ωστόσο, υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει και επικαιροποιημένη τοποθέτηση της Εκκλησίας, όπως επίσης και η επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.