Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Ε.Ε. : «Συναγερμός»
για καρκινογόνο ουσία
σε δημητριακά πρωινού

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καθιερώσει ανώτατα επίπεδα περιεκτικότητας μιας πιθανώς καρκινογόνου ουσίας (4-ΜBP, μεθυλοβενζοφενόνη), που περιέχεται στις συσκευασίες των δημητριακών πρωινού, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου Υγείας κ. Ανδρούλλας Βασιλείου.
Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγή δημητριακών πρωινού σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η χώρα μας, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σήμερα στις Βρυξέλλες επιστημονικοί εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου περιεκτικότητας της 4-ΜΒP στα μελάνια και τις ετικέτες στις χάρτινες συσκευασίες των δημητριακών πρωινού.
Η σημερινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της διαπίστωσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ότι, υπάρχει κίνδυνος καρκινογένεσης στα παιδιά που καταναλώνουν τα εν λόγω δημητριακά, καθώς η ύποπτη καρκινογόνος ουσία μπορεί να διεισδύσει στο περιεχόμενο της συσκευασίας.
Η ενεργοποίηση της EFSA επί του θέματος έγινε μετά την ειδοποίηση από πλευράς Γερμανίας και Βελγίου ότι ανιχνεύτηκε σε συσκευασίες δημητριακών πρωινού αυξημένη