Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ


Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τρία ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών: Το πρώτο, και το πιο σημαντικό, όπως γνωρίζετε αυτή την εβδομάδα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό που αφορά τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων. Είναι γνωστό ότι η διάταξη έχει ψηφιστεί στο Σύνταγμα από την Αναθεώρηση του 2001. Δυστυχώς, δεν υπήρξε πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν Κυβέρνηση, αλλά και αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε συναίνεση. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να σκεφτεί το ΠΑΣΟΚ σοβαρά, διότι αν δεν ψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο είναι απολύτως σύμφωνο με το Σύνταγμα και μέσα στο πλαίσιο εκείνο που είχαμε συζητήσει κατά την Αναθεώρηση, τότε με δική του -δυστυχώς- αρνητική πρωτοβουλία, στερεί από τους εκτός Επικρατείας Έλληνες τη δυνατότητα να ψηφίσουν.
Το δεύτερο θέμα, για το οποίο ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, είναι η πορεία της κατάθεσης στη Βουλή του Κώδικα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τελείωσε η επεξεργασία του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα κατατεθεί άμεσα για να ψηφιστεί πριν το τέλος αυτής της Συνόδου.
Και το τρίτο θέμα, για το οποίο ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, είναι η έναρξη της προετοιμασίας, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αντιπυρική περίοδο.
Είναι γνωστό ότι, μετά την ενοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται στενά με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Υπάρχει όμως η ανάγκη να έχουν τα μέσα, ώστε και από πλευράς προσωπικού αλλά και από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής να προβούν στις ενέργειες εκείνες οι οποίες προληπτικά θα λειτουργήσουν, γιατί στα θέματα των πυρκαγιών, όπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι εκείνη που μετράει πολύ περισσότερο από την καταστολή.
Κατόπιν τούτου, λοιπόν, ξεκινήσαμε από σήμερα, με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νάκο, την προετοιμασία ώστε οι ΟΤΑ ν’ ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και του φετινού καλοκαιριού.