Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν
ο νέος γενικός γραμματέας
του ΝΑΤΟ


Ο Δανός πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα είναι ο προσεχής γγ του ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία ήρε τις αντιρρήσεις της, επιβεβαίωσε ο νυν γραμματέας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κατά το πέρας της συνόδου.
«Ο καθένας μας είναι πλήρως πεπεισμένος πως ο Άνγκες Φογκ Ράσμουσεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη Συμμαχία», τόνισε ο Σέφερ, αναφερόμενος στην «επιτευχθείσα διευθέτηση» μεταξύ των 28 ηγετών Κρατών και κυβέρνησης, έπειτα από δύο ημέρες αβεβαιότητας.
«Αισθάνομαι πως αυτό με τιμά αφάνταστα» απάντησε ο Ράσμουσεν, που βρισκόταν στο πλευρό του Σέφερ. Η αντικατάσταση μεταξύ των δύο ανδρών θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου.
Εξάλλου, η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ 43 χρόνια μετά την αποχώρησή της, ήταν ένα από τα θέματα που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Οσον αφορά το Αφγανιστάν, ο νυν γγ της Συμμαχίας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ τόνισε, μετά το πέρας της Συνόδου, ότι "το ΝΑΤΟ έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την υποστήριξη της σταθερότητας στη χώρα αυτή", ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ευρωπαίους να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να παρεμποδισθεί η αναδημιουργία βάσεων των τρομοκρατών.
Οι σύμμαχοι πρόκειται να συνεισφέρουν με ενεργότερο τρόπο στην οργάνωση των αφγανικών δυνάμεων, ν’ αποστείλουν ενισχύσεις για να εγγυηθούν την ασφάλεια στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου και να καταβάλλουν ποσά στο ταμείο για την χρηματοδότηση του αφγανικού στρατού, τόνισε ο ντε Χοπ Σέφερ.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα ν’ αποστείλουν έως 5.000 επιπλέον οπλίτες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας.
Η Σύνοδος έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν από την Πέμπτη το βράδυ στο Στρασβούργο, φρουρώντας, τόσο το κέντρο της πόλης, όπου διέμεναν οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ, όσο και την περιοχή γύρω από το Palais de la musique όπου διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής.