Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Θανάσης Ζεμπίλης

Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων,
Θανάσης Ζεμπίλης,
στο EVIAPORTAL.GR


Ο Θανάσης Ζεμπίλης δηλώνει αυτοδιοικητικός και έτοιμος όταν έρθει η ώρα να διεκδικήσει και πάλι τον Δήμο. Προς το παρόν τον ενδιαφέρει η ολοκλήρωση των έργων, ενώ έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά για να αφουγκράζεται τον Αρτεμίδωρο της πόλης...Μάθετε ποιος είναι ο Θανάσης Ζεμπίλης, τα σχέδια του για την ανάπτυξη της Χαλκίδας άλλα και τι λέει για την αριθμητική του καραγκιόζη και άλλα πολλά ...
Γέννημα θρέμμα της Χαλκίδας ο Θανάσης Ζεμπίλης, είναι ίσως λίγα που μπορεί κάποιος να μη γνωρίζει γι’αυτόν. Άλλωστε είναι μακράν η πορεία του στα κοινά, που είχε αφετηρία τα 26 του μόλις χρόνια, ενώ η συνδικαλιστική του δράση ξεκινάει πολύ νωρίτερα. Φαντάζει σαν φυσικό επακόλουθο της ζωής του, ο Δήμος Χαλκιδέων. Βέβαια κάποιοι περίμεναν μάλλον να τον δούν να ασχολείται με τη Νομαρχία… Ωστόσο τα πράγματα ήταν αρκετά ώριμα για να διεκδικήσει και να κερδίσει τη Δημαρχία. Κάτι που μπορεί να αντανακλά και ως μειονέκτημα…


Δεδομένου ότι ο Θανάσης Ζεμπίλης ως πρόσωπο στην κοινωνία της Χαλκίδας και ως επαγγελματίας είχε μόνο συμπάθειες, επομένως μια τέτοια θέση ευθύνης όπως αυτή του Δημάρχου, σίγουρα του φορτώνει στις πλάτες του περισσότερες γκρίνιες, παράπονα και προβλήματα. Κι όμως δείχνει κατασταλαγμένος ως προς τις επιλογές του. Ποτέ δεν θα ακούσεις λέξη περισσότερη από το στόμα του πέραν αυτής που αρκεί για την περίσταση να σου πει. Ταυτόχρονα ακούει και δίνει βάση στα λεγόμενα του άλλου, αν και η απόφαση τελικά ανήκει μόνο στον ίδιο, όπως και η ευθύνη. Την έχει όμως αποδεχτεί. Όπως επίσης έχει κατασταλάξει για το τι θέλει να αφήσει στην πόλη του, ως Δήμαρχος. Δε δίνει βάση σε φήμες που αφορούν στο πρόσωπό του ή άλλους πιθανούς αντιπάλους του εντός και εκτός συνδυασμού του και δείχνει να διασκεδάζει πολλές φορές με τα σενάρια. Άλλωστε, όπως δηλώνει και ο ίδιος προέχει η Χαλκίδα και οι πολίτες της.
Ωστόσο ακόμα και ο Καίσαρας έπρεπε να έχει το νου του στις ειδούς του Μαρτίου… Επομένως, και για τον Θ.Ζεμπίλη είναι φρόνιμο να μην παρασέρνεται από τις μέριμνες της καθημερινότητας και να αφουγκράζεται τη φωνή των πολιτών… Άλλωστε όπως έγραψε και Κ.Καβάφης:
«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή.Και τες φιλοδοξίες σου να υπερνικήσειςαν δεν μπορείς, με δισταγμό και προφυλάξειςνα τες ακολουθείς. Και όσο εμπροστά προβαίνεις,τόσο εξεταστική, προσεκτική να είσαι.
Κι όταν θα φθάσεις στην ακμή σου, Καίσαρ πια·έτσι περιωνύμου ανθρώπου σχήμα όταν λάβεις,τότε κυρίως πρόσεξε σα βγεις στον δρόμον έξω,εξουσιαστής περίβλεπτος με συνοδεία,αν τύχει και πλησιάσει από τον όχλοκανένας Αρτεμίδωρος, που φέρνει γράμμα,και λέγει βιαστικά «Διάβασε αμέσως τούτα,είναι μεγάλα πράγματα που σ' ενδιαφέρουν»,μη λείψεις να σταθείς· μη λείψεις ν' αναβάλειςκάθε ομιλίαν ή δουλειά· μη λείψεις τους διαφόρουςπου χαιρετούν και προσκυνούν να τους παραμερίσεις(τους βλέπεις πιο αργά)· ας περιμένει ακόμηκ' η Σύγκλητος αυτή, κ' ευθύς να τα γνωρίσειςτα σοβαρά γραφόμενα του Αρτεμιδώρου.»

EVIAPORTAL.GR: Τελικά… έτυχε η εκλογή και ενασχόλησή σας με το Δήμο Χαλκιδέων;


Απαντ.: Όταν εξελέγην δήμαρχος, η εφημερίδα «Ευβοϊκή Γνώμη» επαναδημοσίευσε συνέντευξή μου, όταν σε νεαρή ηλικία δήλωνα ότι με ενδιαφέρει ο Δήμος Χαλκιδέων. Άρα η ενασχόληση μου με τα δημοτικά πράγματα δεν ήταν συμπτωματική, αλλά μία επιθυμία που ευδοκίμησε.
EVIAPORTAL.GR:
Αισθάνεστε αυτοδιοικητικός ή οι πολιτικές σας ανησυχίες μπορούν να ικανοποιηθούν καλύτερα σε κάποιο άλλο θώκο, όπως Νομαρχία ή Κοινοβούλιο, με δεδομένη την πολιτική σας πορεία ως σήμερα και τη συμμετοχή σας και σ' άλλες εκλογές κατά το παρελθόν;


Απαντ.: Χωρίς να πιστεύω στην περιχαράκωση των πολιτικών δράσεων, δηλώνω αυτοδιοικητικός. Άλλωστε η πολιτική μου δράση ξεκίνησε από την αυτοδιοίκηση, ως νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της Ν.Ε. περιβάλλοντος και δημοσίων έργων.


EVIAPORTAL.GR: Δύο περίπου χρόνια μετά την εκλογή σας, πως αισθάνεστε γι’αυτήν την επιλογή σας; Σας έχει κουράσει, σας ενθουσιάζει στον ίδιο βαθμό; Καθότι σας χρεώνουν, πως δεν το αγαπάτε το αντικείμενο και αυτό σας φαίνεται.


Απαντ.: Πως γίνεται κάποιος να μην αγαπάει κάποιο αντικείμενο και να αφιερώνει σ’ αυτό τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως; Εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα, έμαθα να δουλεύω σκληρά, με σύστημα και μέθοδο, και να εκτελώ με ζήλο και υπευθυνότητα τα καθήκοντά μου. Σ’ ότι αφορά τη δημοτική μου ενασχόληση με κουράζει η μιζέρια και η κακομοιριά περιορισμένης μερίδας των συμπολιτών μας, αλλά με ενθουσιάζουν τα μικρά και μεγάλα έργα που ομορφαίνουν την πόλη μου, στην οποία γεννήθηκα και μεγαλώνουν τα παιδιά μου.
EVIAPORTAL.GR: Σας ενδιαφέρει η επανεκλογή σας στο Δήμο ή θα τραβήξετε ρότα γι’ άλλα μετερίζια, όπως λένε οι φήμες;


Απαντ.: Πρωτίστως με ενδιαφέρει μία γόνιμη και αποδοτική δημοτική θητεία. Η επανεκλογή μου έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω μία δεύτερη θητεία. Έχοντας δώσει δείγματα γραφής μιας δημοτικής παρουσίας, υπεράνω πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών σκοπιμοτήτων, θα ηγηθώ και πάλι υπερκομματικού συνδυασμού, με κυρίαρχη συνισταμένη την προγραμματική σύγκλιση για τη Χαλκίδα που αγαπάμε και επιδιώκουμε. Ως Δήμαρχος Χαλκιδέων θα απευθυνθώ στο σύνολο των πολιτών και ο συνδυασμός μου θα είναι ανεξάρτητος, δηλαδή χωρίς κομματικές γραμμές και χρίσματα.


EVIAPORTAL.GR: Σας προβληματίζει ποιος θα είναι αντίπαλός σας στις εκλογές;


Απαντ.: Παρακολουθώ τις πρόωρες εξελίξεις και διεργασίες για τις δημοτικές εκλογές και διαπιστώνω μετά θλίψης μου ότι απευθύνονται σ’ ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Και το λέω αυτό γιατί η ιστορία αυτής της πόλης έχει αποδείξει ότι οι δημότες δεν ψηφίζουν, πειθαρχώντας σε κομματικές γραμμές και κατευθύνσεις. Διαπιστώνω επίσης, ότι δεν αναπτύσσεται ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, αλλά διαχωρισμοί με βάση «παρέες» και προσωπικές συμπάθειες. Δυστυχώς, ο διαγκωνισμός των υποψηφίων, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τεχνητή αντιπολιτευτική όξυνση, που δεν βοηθάει την πόλη.
EVIAPORTAL.GR:
Είναι τα πράγματα στο Δήμο Χαλκιδέων, όπως ίσως τα περιμένατε;


Απαντ.: Πιστεύω ότι όλοι οι δημότες γνωρίζουν ποιά ήταν η εικόνα που επικρατούσε στο Δήμο και σε τι κατάσταση τον παραλάβαμε. Ιδιαίτερα από άποψη χρεών και διοικητικής αποτελμάτωσης. Αυτό όμως που δεν περιμέναμε, ήταν η πλήρης έλλειψη μελετών και προετοιμασίας για την εκτέλεση νέων έργων. Έτσι υποχρεωθήκαμε να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, αφιερώνοντας τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας στην ωρίμανση των μελετών.
EVIAPORTAL.GR:
Ποιο ήταν το πιο δύσκολο που είχατε να αντιμετωπίσετε;


Απαντ.: Το πιο δύσκολο πρόβλημα ήταν το ζήτημα των συμβασιούχων, που είχαν προκαλέσει παραλυσία σ’ ολόκληρο το διοικητικό μηχανισμό του δήμου. Ο Δήμος Χαλκιδέων ήταν ο μοναδικός ανάμεσα σε 1.033 Ο.Τ.Α. που αντιμετώπιζε το πρόβλημα αυτό σε τέτοια έκταση και σ’ αυτό το μέγεθος. Γι’ αυτό θεωρούνταν μαύρο πρόβατο για το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΚΕ και την ΠΟΕ – ΟΤΑ. Εμείς καταφέραμε να επαναφέρουμε τη νομιμότητα στο δήμο και να λύσουμε το πρόβλημα αυτό, με τη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την καταβολή 1.500.000 Ευρώ στους συμβασιούχους για δεδουλευμένα.
EVIAPORTAL.GR:
Πιστεύετε ότι ο χρόνος που απομένει, επαρκεί για να υλοποιήσετε τα σχέδια σας;


Απαντ.: Λόγω της σκληρής δουλειάς που έχει προηγηθεί, μέχρι το Νοέμβριο του 2010, δηλαδή προ των δημοτικών εκλογών, θα έχουμε παραδώσει ολοκληρωμένα το σύνολο των έργων που παρουσιάσαμε κατά την εξειδίκευση του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Το λέω αυτό, γιατί μια δημοτική θητεία κρίνεται συνολικά στο τέλος και όχι μεσούσης αυτής, όπως κάποιοι επιχειρούν σκόπιμα, για να αδικήσουν μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.
EVIAPORTAL.GR:
Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα υλοποίηση του προεκλογικού σας προγράμματος και σε τι ποσοστό έχει αυτό υλοποιηθεί;


Απαντ.: Η παρούσα δημοτική περίοδος θα αφήσει έργο που κατά πολύ υπερβαίνει το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα οι δημότες έχουν διαπιστώσει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ιδιαίτερα αναφέρομαι, στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, τις αποκαταστάσεις πεζοδρομίων και ασφαλτοταπήτων, τις αποξηλώσεις των πυλών της ΔΕΗ, τα δημοτικά ιατρεία, τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και τη λειτουργία του κυνοκομείου, για πρώτη φορά στη Χαλκίδα. Πέραν όμως της εντατικοποίησης της προσπάθειας στους ανωτέρω τομείς, οι συμπολίτες μας κατά την προσεχή περίοδο θα δουν να εξελίσσονται και όλα τα έργα που παρουσιάσαμε και τα οποία περιμένουν με ανυπομονησία. Έργα υποδομών και αναπλάσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σ’ όλες τις συνοικίες της πόλης.
EVIAPORTAL.GR:
Σας προσάπτουν αδράνεια και έλλειψη έργου μέχρι στιγμής. Πιστεύετε ότι έχετε αφήσει ίσως πολύτιμο χρόνο να χαθεί;


Απαντ.: Η πρώτη διετία ήταν η πιο παραγωγική της δημοτικής μου θητείας και είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων, την οικονομική ισχυροποίηση του δήμου και την ωρίμανση των μελετών σημαντικών έργων, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί.Σε ορισμένα απ' αυτά έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος, όπως η αποκατάσταση του κτιρίου του ΑΣΑΧ και η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου, έργα που ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει για το κάθε ένα τα 2.000.000 Ευρώ. Επίσης, ξεκίνησαν οι εργολαβίες της ΔΕΥΑΧ για την κατασκευή δικτύου ομβρίων στις περιοχές της Λ. Άμμου, Έξω Παναγίτσας, Βούρκου, Καλογερικών κ.λ.π., για τη συντήρηση του Κ.Π.Χ., με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 2.000.000 Ευρώ. Μετά το Πάσχα θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι και στα υπόλοιπα δημοπρατηθέντα έργα. Όσοι, συνεπώς, μιλούν για αδράνεια και έλλειψη έργου θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα.
EVIAPORTAL.GR:
«Άχρωμο, άοσμο και άγευστο» σας χαρακτήρισε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης. Τι απαντάτε;


Απαντ.: Δεν υπάρχει πολιτικό περιεχόμενο σ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Θα μ’ ενδιέφερε, ας πούμε, να μη με χαρακτηρίσει «ανίκανο, άτολμο και αλαζόνα».Και βεβαίως άτολμος δεν είναι ο δήμαρχος που κατεβάζει την κεραία της COSMOTE στην Κάνηθο μετά από τόσα χρόνια. Που απομακρύνει τους καταπατητές και κατεδαφίζει τα παραπήγματα στο Βούρκο, την είσοδο της πόλης, μετά από 55 χρόνια. Που απομακρύνει τους μισθωτές από τα δημοτικά οικόπεδα - χώρους στάθμευσης - μετά από 25 χρόνια. Που κλείνει τη δημοτική αγορά …Και δεν είναι και αλαζόνας γιατί έχει παραιτηθεί απ’ όλα τα προνόμια του αξιώματος του και δεν καταδέχεται ούτε υπηρεσιακά τηλέφωνα, ούτε υπηρεσιακά οχήματα με οδηγούς και καύσιμα από το δημοτικό ταμείο.Τέλος, ως προς τις ικανότητές μου θα αποφανθούν οι πολίτες, αλλά στο χρόνο που πρέπει…
EVIAPORTAL.GR:
Η αντιπολίτευση επιμένει, πως υλοποιείτε κατά μεγάλο βαθμό κυρίως έργα που δρομολόγησε κατά τη δική της θητεία. Τελικά σε ποια φάση βρίσκεται ο Δήμος σ’ότι αφορά τα έργα και ποια είναι αυτά;


Απαντ.: Εδώ επικρατεί η λεγόμενη αριθμητική του καραγκιόζη. «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, πάλι δικά μου». Δηλαδή, ο κ. Αναγνωστάκης οικειοποιείται τα έργα που δημοπρατήθηκαν επί θητείας Χαρ. Μανιάτη, όπως ο ΧΥΤΑ και η επέκταση του Κέντρου Λυμάτων, τα οποία εμφανίζει ως δικά του έργα, αλλά οικειοποιείται επίσης και τα έργα που δημοπρατήθηκαν στη θητεία του και εκτελούνται κατά τη παρούσα δημοτική περίοδο.Στην πραγματικότητα, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο έτρεξαν τα μεγαλύτερα προγράμματα έργων της Τ.Α., δηλαδή τα ΠΕΠ και ο ΘΗΣΕΑΣ, και παρά ταύτα τα αποτελέσματα ήταν άκρως απογοητευτικά.Χαρακτηριστική περίπτωση το έργο της επέκτασης του Κέντρου Λυμάτων, που το παρέλαβα ως εγκαταλειφθέν έργο, με την εργοληπτική κοινοπραξία να έχει αποσυρθεί απ’ αυτό.Άλλη περίπτωση, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Γηροκομείου είχαν δημοπρατήσει το έργο, χωρίς να εξασφαλίσουν το σύνολο του οικοπέδου, που θα εκτελούνταν το έργο. Και δεν ήταν τα μόνα. Κατά την έναρξη της δημοτικής μας θητείας, μας επισκέφθηκε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και ανακοίνωσε την απένταξη των έργων του δήμου, που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ, γιατί εμφανίζαμε μηδενική απορροφητικότητα, τη μικρότερη σ’ ολόκληρη την περιφέρεια. Αλλά που να τα πω αυτά…Σήμερα, με συντονισμένες ενέργειες έχουμε καταφέρει τα έργα αυτά να εξελίσσονται με εντατικούς ρυθμούς, δεχόμενοι τα εύσημα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.Και βέβαια, θεωρώ ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την εξέλιξη των έργων και αξιολογούν γι’ αυτό την κάθε δημοτική θητεία. Συνεπώς δεν χρειάζεται διαφήμιση, γιατί είναι ορατό το αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται για την κεφαλή της καρφίτσας, ώστε να μην γίνει αντιληπτή…
EVIAPORTAL.GR:
Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για σας, ως Δήμαρχος Χαλκιδέων;


Απαντ.: Τρία μεγάλα στοιχήματα: η δρομολόγηση της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, η ΑΡΕΘΟΥΣΑ, και η επίλυση του προβλήματος της συν. «Η».
EVIAPORTAL.GR:
Τελευταία υπήρξαν δημοσιεύματα, που θέλουν τη δημοτική σας ομάδα να μη διανύει και «μήνα του μέλιτος». Έχετε καταφέρει ως τώρα και θα μπορέσετε να κρατήσετε ως τέλος τις ισορροπίες και τη συνοχή στην ομάδα;


Απαντ.: Ο συνδυασμός μου αποτελεί μια συμπαγή δημοτική ομάδα. Κανείς δεν ισχυρίστηκε βέβαια ότι δεν ανακύπτουν και προβλήματα στην καθημερινή διαχείριση. Ωστόσο, για δείτε τι συμβαίνει στους γειτονικούς δήμους και που βρίσκονται οι δημοτικές πλειοψηφίες… Για δείτε ποιο είναι το επίπεδο των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων στους άλλους δήμους… Για θυμηθείτε ότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο είχαμε εβδομαδιαίο δελτίο τύπου για τις εσωτερικές ανακατατάξεις… ώστε να διερωτώνται οι πολίτες: «Έχουν χρόνο οι διοικούντες να ασχοληθούν και με τα προβλήματα του δήμου;» Και βέβαια δεν είναι θέμα ισορροπιών. Είναι θέμα δίκαιης αντιμετώπισης των συνεργατών.
EVIAPORTAL.GR:
Δηλαδή, εσείς δεν έχετε κάνει λάθη στη διαχείριση της δημοτικής σας ομάδας; Απαντ.: Ομολογώ ότι ίσως έχω αδικήσει κάποιους συνεργάτες μου και τους έχω αδικήσει σε σχέση με την προσφορά τους. Αυτό θα επιχειρήσω να το αντιμετωπίσω κατά το τελευταίο έτος. Γιατί αυτό που προέχει για εμένα, είναι να είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Θέλω όμως με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, ιδιαίτερα εκείνους που παρά το γεγονός ότι έπαψαν να είναι αντιδήμαρχοι, εξακολουθούν να εργάζονται στους τομείς ευθύνης τους, καταδεικνύοντας ότι η αγάπη τους για τη Χαλκίδα είναι υπεράνω αξιωμάτων και προνομίων.