Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΕΘΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ κ.ΥΕΘΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην Ημερήσια Διαταγή του για την 21η Απριλίου αναφέρει τα εξής:
«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες - Ναύτες - Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,
Η 21η Απριλίου 1967 αποτελεί σκοτεινή σελίδα και παράδειγμα προς αποφυγήν της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επιβολή της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών ήλθε ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας των μέσων της δεκαετίας του ’60 και είχε δυσάρεστες συνέπειες στην πολιτική ζωή της χώρας σε μία κρίσιμη για την ανάπτυξή της περίοδο και ενώ προσπαθούσε ακόμα να κλείσει τις πληγές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και της ταραγμένης εκείνης περιόδου.
Από τη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα η χώρα μας, παρά τις όποιες έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και τις κατά καιρούς αναταράξεις στον εξωτερικό της περίγυρο, έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί. Από πολιτικά ασταθής, οικονομικά υπανάπτυκτη, κοινωνικά διχασμένη και εξωτερικά εξαρτημένη στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, σήμερα η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα μία εδραιωμένη δημοκρατία και αναπτυγμένη οικονομία, με γεφυρωμένους τους εσωτερικούς διχασμούς του 20ού αιώνα, ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς σε μια σχέση θεσμικά κατοχυρωμένης αλληλοϋποστήριξης και συνεργασίας.
Η ισχυρή Δημοκρατία που βιώνουμε σήμερα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και προκαταλήψεις, βασίζεται σε έναν πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος προάγει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στην άλλη άποψη και μας απαλλάσσει από φανατισμούς και πάθη. Έχουμε καταφέρει οι πικρές εμπειρίες του παρελθόντος να μας ενώνουν, όπως μας ενώνουν και οι προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μας για σταθερότητα, δημιουργία και ανάπτυξη.
Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,
Όλοι μας οφείλουμε να αγωνιζόμαστε διαρκώς με αίσθημα ευθύνης, ενότητα και ομοψυχία για την αποτελεσματική προάσπιση των ιδανικών μας και των εθνικών μας συμφερόντων. Και το χρέος αυτό εκπληρώνετε όλοι εσείς με αυστηρή προσήλωση στην υψηλή αποστολή σας και με πλήρη σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα. Συνεχίστε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».