Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

«Μονομαχία» για τη βαρβαρότητα

Πυρά αντάλλαξαν Κ.Καραμανλής
από την Τρίπολη και Γ.Παπανδρέου
από τη Λαμία
Ανέβασαν το θερμόμετρο, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κ.Καραμανλής από την Τρίπολη και ο Γ.Παπανδρέου από τη Λαμία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι χαρακτηρίζει «βάρβαρους» όλους τους Έλληνες που δεν το ψηφίζουν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στον Κ.Καραμανλή ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι πολίτες.
«Είναι ανεύθυνοι»
Ο Κ.Καραμανλής, επιλέγοντας
να στοχοποιήσει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ότι επιλέγει την παραπολιτική από την πολιτική γιατί δεν έχει συγκεκριμένο λόγο να αρθρώσει, ότι δεν τολμά να πάρει θέση στα μεγάλα ζητήματα, πως δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Κινείται τελικά στο απόλυτο κενό» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε, ακόμη, τον Γ.Παπανδρέου ότι «από τη μία ισχυρίζεται ότι καταρρέει τάχα η οικονομία μας και την άλλη μοιράζει στα λόγια πακέτα δισεκατομμυρίων», πακέτα που αν υλοποιούνταν «θα οδηγούσαν σε λίγους μόνο μήνες την Οικονομία μας σε κατάρρευση».
«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει, ταυτόχρονα, μια απεγνωσμένη προσπάθεια μετατόπισης του δημόσιου διαλόγου πέρα από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα του τόπου. Επιδίδεται σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων. Επιλέγει την παραπολιτική και βάζει στο περιθώριο την πραγματική πολιτική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, σημειώνοντας ότι «προτάσσουν ένα ανεύθυνο 'ναι' σε κάθε αίτημα. [...] Αντιτάσσουν ταυτόχρονα ένα επίμονο, μηδενιστικό 'όχι' σε κάθε αναγκαία αλλαγή. Θεωρούν ότι 'ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'. Και ο σκοπός τους, το μόνιμο άγχος τους, είναι η κατάληψη της εξουσίας.
»Έφτασαν στο σημείο να δυσφημούν, χωρίς κανένα δισταγμό, τη χώρα. [...] Καταλήγουν, στο τέλος, να χαρακτηρίζουν 'βάρβαρους' όλους τους Έλληνες που δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε ποτέ μια τόσο ανεύθυνη στάση» τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Σε αντιδιαστολή, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί υπεύθυνη πολιτική.
«Μπροστά στο εθνικό χρέος, η κυβέρνηση δεν είχε και δεν έχει κανένα δίλημμα. Η επιλογή μας είναι σταθερή, είναι ξεκάθαρη, είναι αταλάντευτη. Είναι η σύγκρουση με τα προβλήματα που φέρνει η παγκόσμια κρίση. Είναι οι αλλαγές που δίνουν λύσεις στις παθογένειες του χτες. Είναι οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Ελλάδα σε μια καλύτερη επόμενη μέρα.
»Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αναγκαίες αποφάσεις από φόβο για το πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να επιδιώξουμε προσωρινό κομματικό όφελος, με πράξεις που βλάπτουν την κοινωνία. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε ψεύτικες υποσχέσεις. Σε καμιά περίπτωση. Για κανένα ζήτημα. Στο ταμπλό του λαϊκισμού, -στο ταμπλό που διάλεξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση- εμείς δεν παίζουμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Μπορούμε»
Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι την βαρβαρότητα την ζούμε όλοι και και ο πρωθυπουργός δεν κατανοεί τα όσα βιώνει ο πολίτης, γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η ψήφος που φωνάζει: 'Μπορούμε'».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε
το δίλημμα «σοσιαλισμός και δημοκρατία ή βαρβαρότητα», υπογραμμίζοντας ότι στο δύσκολο αγώνα που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει απέναντι τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, διότι, όπως είπε, τη βαρβαρότητα που ζούμε όλοι, τη ζει και αυτός.
«Θέλουμε μαζί μας τον ψηφοφόρο της ΝΔ, γιατί εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες, δεν πολώνουμε την κοινωνία, αλλά δημιουργούμε νέες συναινέσεις για μεγάλες αλλαγές», σημείωσε.
Επί του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε το δεκάλογο της βαρβαρότητας:
- είναι κοινωνική βαρβαρότητα οι πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
- είναι θεσμική βαρβαρότητα να κλείνεις νύχτα την Βουλή με το έτσι θέλω για να οδηγηθείς στην παραγραφή
- είναι βαρβαρότητα να κρατάς χιλιάδες παιδιά στην ομηρία των κομματικών stage και να καταρρακώνεις την αξιοπρέπειά τους,
- είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια και αφήνουν τα δάση μας να καίγονται,
- είναι βαρβαρότητα η ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, του πολίτη που δεν βρίσκει κρεβάτι στην εντατική για το παιδί ή το γονιό του που κινδυνεύει- είναι βαρβαρότητα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία με την απάτη των ομολόγων
- είναι βαρβαρότητα η λεηλασία της δημόσιας γης με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου
- είναι βαρβαρότητα οι πολιτικές που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν με καινούργιους άδικους φόρους κάθε ευρώ που πάει σε μαύρες προμήθειες
- είναι πολιτική βαρβαρότητα να αφήνει ασύδοτους τους κερδοσκόπους και να καλείς εκείνους που δεν φταίνε να πληρώσουν τα σπασμένα και
- είναι βαρβαρότητα η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση υποστηρίζει πως όλα πάνε καλά, είναι μια χαρά και όλα αυτά που βιώνουμε και βιώνετε είναι στη φαντασία μας και στη φαντασία σας».