Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σέρρες

Μια ακόμα θέση
στο βιβλίο Γκίνες
Μετά τη μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο, οι Σερραίοι κατέκτησαν σήμερα ακόμη μια θέση στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness, τηγανίζοντας μέσα σε τέσσερις ώρες χιλιάδες μπιφτέκια από βουβαλίσιο κρέας, συνολικού βάρους 312,5 κιλών.
Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ Γαστρονομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που ολοκληρώθηκε σήμερα, στις Σέρρες, με τη γιορτή Βουβαλιού. Με τη συνεργασία του συλλόγου Εστιατόρων Σερρών, των Βουβαλοτρόφων της περιοχής Κερκίνης, των Ελλήνων και Ευρωπαίων Αρχιμαγείρων επιτεύχθηκε για πρώτη φορά, παγκόσμια, η παρασκευή αμέτρητων μπιφτεκιών τελικού βάρους 312,5 κιλών.
Για την παρασκευή όλων αυτών χρειάστηκαν 305 κιλά κρέας από βουβάλι, εξήντα κιλά κρεμμύδια, τριάντα κιλά γάλα, φρυγανιά, πολλά μυρωδικά (σ.σ. το συνολικό μείγμα του ωμού κιμά έφτασε αρχικά στα 426 κιλά), τέχνη και μεράκι από τους περίπου εβδομήντα μάγειρες που συνεργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Το «στοίχημα» για την κατάκτηση μιας θέσης στο βιβλίο Ρεκόρ Guinness ήταν να παρασκευαστούν πάνω από 250 κιλά (meat bowls) μπιφτέκια και οι Σερραίοι όχι μόνο το κέρδισαν, αλλά έθεσαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.
Αρχικά, σκοπός των διοργανωτών ήταν να παρασκευάσουν το μεγαλύτερο μπιφτέκι του κόσμου, κατεύθυνση που άλλαξε τις τελευταίες μέρες, με παρέμβαση των υπευθύνων του Ρεκόρ Guinness, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν χιλιάδες μπιφτέκια που θα ξεπερνούσαν τα 250 κιλά σε τελικό βάρος.
Οι Σερραίοι κατόρθωσαν όχι μόνο να «σπάσουν» το ρεκόρ σε ό,τι αφορά το βάρος των μπιφτεκιών, αλλά και να προσδώσουν ένα νέο χαρακτηριστικό σ’ αυτό, αφού το κρέας που χρησιμοποιήθηκε ήταν κρέας από βουβάλι, ένα κρέας με ιδιαίτερη γεύση, άπαχο και, κατά ομολογία των ειδικών, πολύ υγιεινό.