Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - σύνοδο ΟΑΣΕ

"Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"

Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών, τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική". Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.
Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει", ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.



Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
«Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.
Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σ’ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».