Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

Εγκρίθηκε η μελέτη Ανάπλασης
του Ιστορικού Κέντρου Κύμης



Από σήμερα ο Δήμος Κύμης διαθέτει μελέτη για την διαμόρφωση και ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Κύμης.

Η μελέτη αυτή, ομόφωνα, υπερψηφίστηκε από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων, ύστερα από δύο συνεδριάσεις, μέσα σε είκοσι μέρες, με την συμμετοχή και των κατοίκων της Κύμης, οι οποίοι μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους υπέβαλαν τις παρατηρήσεις ή ενστάσεις τους, οι οποίες εξετάστηκαν και ελήφθησαν υπόψη από τους μελετητές. Η μελέτη αυτή ρυθμίζει αφενός το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κύμης, το οποίο τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες έχει γίνει οξύ. Από την άλλη διαπραγματεύεται την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, διατηρώντας την φυσική της μορφή και την αισθητική των κτιρίων.
Είναι με λίγα λόγια μια μελέτη, που η υλοποίησή της στόχο έχει την πολιτιστική αναβάθμιση της Κύμης, τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων των δημοτών, την αξιοποίηση της περιουσίας τους και την οικονομική ανάπτυξή της, ώστε σιγά σιγά να γίνει τόπος προορισμού επισκεπτών και τουριστών.

Από τις τρεις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν επιλέχτηκε η δεύτερη, η οποία προβλέπει ήπια παρέμβαση στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση, με τα εξής πλεονεκτήματα:
* Ανακουφίζεται το κέντρο από την διέλευση των αυτοκινήτων, αφού αυτά κατευθύνονται έξω από αυτό
* Δημιουργείται ένας στοιχειώδης περιμετρικός δακτύλιος
Η υποστήριξη αυτών των μέτρων θα ενισχυθεί με την δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας. Μικρά λεωφορεία του Δήμου θα κινούνται από τις συνοικίες προς το κέντρο, μεταφέροντας τους δημότες. Επίσης προβλέπονται μονοδρομήσεις, πεζόδρομοι, πλακοστρώσεις καθώς διαμόρφωση και δεντροφύτευση της πλατείας του Αγίου Αθανασίου.
Εκείνο που διαπιστώθηκε κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ ήταν η έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, για την δημιουργία πάρκιν. Πολλοί μάλιστα από τους δημότες υπέδειξαν κατάλληλα προς τούτο οικόπεδα, που είναι προς πώληση. Σε σχέση με το πάρκιν ο Δήμαρχος Κύμης πρότεινε τα εξής:
1)Να απαλλοτριωθεί η ιδιοκτησία του ΟΤΕ στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία πλατείας και χώρο στάθμευσης.
2) Ο σινέ Κάρμεν να γίνει χώρος στάθμευσης.
3) Να μετατραπεί σε πάρκιν ο χώρος δίπλα από το Γηροκομείο. Οι προτάσεις του έγιναν ομόφωνα αποδεκτές.Μετά την υπερψήφισή της μελέτης στο επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί ο φάκελος ώστε να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν για χρηματοδότηση από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ο Δήμαρχος επίσης υπενθύμισε, ότι, μαζί με την μελέτη ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου της Κύμης, ο Δήμος έχει αρχίσει και ολοκληρώνει τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κύμης και καθορίζει τις χρήσεις γης για την επόμενη 10ετία . Επίσης, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Σαρηγιάννη, και προχωρούν την διαδικασία χαρακτηρισμού της Κύμης ως παραδοσιακού οικισμού, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.