Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΣΥΝΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ - ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
– ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΑΛΑΤΑΚΗ

Με αφορμή την εορτή των 630 Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος και τηρώντας παράδοση 28 ετών, που θέλει αυτή την ημέρα να προσκαλούνται σε Σύναξη οι Αναγνώστες και οι Υποψήφιοι Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε τους Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως το Σαββατοκύριακο 18 - 19 Ιουλίου 2009 στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Λίμνης.
Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε Δέηση στο Καθολικό (κεντρικό Ναό) της Ιεράς Μονής από τον Μητροπολίτη μας, ο οποίος καλωσόρισε τα παιδιά και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τους και τη δυνατότητα της επικοινωνίας που δίνουν αυτές οι συναντήσεις, οι οποίες συσφίγγουν και τις σχέσεις μεταξύ Μητροπολίτου, Κληρικών και Υποψηφίων Κληρικών.
Εφέτος, μάλιστα, είχαν προγραμματισθεί και τα Εγκαίνια του παρακειμένου στην Ιερά Μονή Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου, ο Οποίος είναι και προστάτης των ιεροσπουδαστών και των υποψηφίων Κληρικών και έτσι τα παιδιά είχαν την δυνατότητα της συμμετοχής και της διακονίας στην ωραιότατη αυτή Ιερά Ακολουθία της Εκκλησίας μας, την μοναδική για την ιστορία κάθε Ιερού Ναού.
Το Σάββατο το απόγευμα, με λιτανευτική πομπή, μετυεφέρθησαν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ρηγίνου Σκοπέλου, Δημητρίου του εκ Πελοποννήσου, Κωνσταντίνου του Υδραίου και των πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής στο προς εγκαινίασιν Παρεκκλήσιο, όπου τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, χοροστατήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, επισημαίνοντας την αξία σημασία των Εγκαινίων ενός Ιερού Ναού και την αγάπη που θα πρέπει να δείχνουν οι υποψήφιοι Κληρικοί για τη Λατρεία της Εκκλησίας.
Οι ανωτέρω Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν σε απ' ευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στους 97,7 μεγακύκλους των FM.
Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009, νωρίς το πρωί (6.30) άρχισε η Ακολουθία των Εγκαινίων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης μας έδιδε εξηγήσεις περί των τελουμένων στους παριστάμενους ευσεβείς χριστιανούς και στη συνέχεια τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον νεοεγκαινιασθέντα Ιερό Ναό, όπου έψαλλε θαυμάσια Χορός Ιεροψαλτών αποτελούμενος από τους υποψηφίου Κληρικούς, υπό την ευθύνη του Αναγνώστου, μεταπτυχιακού φοιτητή Θεολογίας και Καθηγητού στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα εκ Σκιάθου.
Το μεσημέρι παρατέθηκε πλούσιο γεύμα από την φιλόξενη αγία Ηγουμένη Φεβρωνία και τις υπ' αυτήν Μοναχές, με την φροντίδα και εθελοντριών κυριών που βοήθησαν στη προετοιμασία του.
Συμμετείχαν στη Σύναξη και οι εκ της τάξεως των Αναγνωστών προερχόμενοι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης - Ιεροκήρυξ, Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνος Λιάσκος - Αρχιερατικός Επίτροπος Λίμνης και Νηλέως, Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης – Εφημέριος Ι.Ν. Αγ. ταξιαρχών Χαλκίδος και υπεύθυνος των Εγκαινίων, Πρεσβ. Νικόλαος Αναστασίου – Εφημέριος Ροβιών και Πρεσβ. Κωνσταντίνος Πραντζίκος – Εφημέριος Παγώντος, Διάκ. Συμεών Ηλιοδρομίτης και Διάκ. Μεθόδιος Φουντούλης.
Σε όλους τους συμμετέχοντες ο Σεβασμιώτατος χάρισε το βιβλίο του αοιδίμου π. Κωνσταντίνου Καλλινίκου
«Ο Χριστιανικός Ναός και τα τελούμενα εν αυτώ».

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ