Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Κ. Κιλτίδης

Σοβαρότητα και στρατηγική για αλιεία και θαλάσσιο περιβάλλον
Την ανάγκη να αναδειχθούν τα στρατηγικής σημασίας ζητήματα της αλιείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη χώρα μας και να αντιμετωπιστεί ο κλάδος "με σοβαρότητα και συγκεκριμένη στρατηγική", υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενόψει του 1ου συνεδρίου του Τομέα Αλιείας, που θα πραγματοποιηθεί από 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Το 1ο Συνέδριο του Τομέα Αλιείας, διοργανώνεται στο πλαίσιο του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2007 - 2013, που σύμφωνα με τον κ. Κιλτίδη, "τρέχει" στο 27% του σήμερα και είναι συνολικού προϋπολογισμού 274 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, στο τρίτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, το αρμόδιο υπουργείο πρόκειται να διοργανώσει, σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ξεχωριστό συνέδριο για τις υδατοκαλλιέργειες.
Οι στόχοι της αλιευτικής πολιτικής που προωθούνται με γοργό ρυθμό, όπως είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφορούν: προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, επάρκεια αλιευμάτων, επιμερισμό εργασίας, υγιεινή & ασφάλεια και αξιοποίηση του αλειυτικού "πλούτου" κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (δηλαδή, στη βάση της τυποποίησης και προώθησης των εμπορευμάτων).
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κιλτίδης επισήμανε την ανάγκη να καλυφθεί γοργά το κενό που παρατηρείται στη σύνδεση της κεντρικής διοίκησης με την περιφέρεια στο συγκεκριμένο τομέα, τονίζοντας ότι, σε επίπεδο διοικητικών μηχανισμών, υπάρχει έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και δομής.
Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην επίλυση του χωροταξικού ζητήματος και σημείωσε πως είναι αδιανόητο, η Ελλάδα, που είναι "γεννημένη" από τη θάλασσα να μην διαθέτει αυτοτελή σχολή για τον κλάδο της αλιείας, παρά μόνο επιμέρους τμήματα, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη δημιουργίας σχετικού Πνευματικού Ιδρύματος.
Ελληνικό το 50% των αλιευμάτων από υδατοκαλλιέργειες σε επίπεδο ΕΕ
Σύμφωνα με τον υπουργό, από την Ελλάδα
προέρχεται το 50% των αλιευμάτων από υδατοκαλλιέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη χώρα μας να εξάγει το 80% από την τσιπούρα και το λαβράκι, που ψαρεύουν οι περίπου 35.000 Έλληνες αλιείς.
Επιπλέον, ανέφερε ότι, η ετήσια αξία της θαλάσσιας ελληνικής αλιείας ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ και της υδατοκαλλιέργειας σε 550 εκατ. ευρώ , ενώ επισήμανε πως υπάρχει παγκόσμια έλλειψη ιχθυαποθεμάτων και η τάση καταγράφεται μειούμενη.
Σημείωσε ακόμη ότι, το 47% της παγκόσμιας κατανάλωσης προέρχεται από υδατοκαλλιέργειες και πρόσθεσε πως η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση αλιευμάτων στην χώρα μας φθάνει στα 19 κιλά, γεγονός που την κατατάσσει στην 7η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρώτη την Ισπανία (30 κιλά κατά κεφαλή).