Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Τηλεμαχία: Ορίστηκαν οι ημερομηνίες
Μετά από συμφωνία στις ημερομηνίες, το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών θα γίνει τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και η αναμέτρηση Καραμανλή-Παπανδρέου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Συνεννοήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και «απαράδεκτη στάση». Εντούτοις αποδέχτηκε τις δύο ημερομηνίες τις οποίες πρότεινε η Ιπποκράτους.
«Το ΠΑΣΟΚ μας έστειλε επιστολή με την οποία επιβεβαίωσε τις αρχικές μας υποψίες. Ότι δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του αποφεύγουν τον απευθείας διάλογο» ανέφερε ο κ. Αντώναρος.
«Εμείς δεν θα το ακολουθήσουμε. Παρά την απαράδεκτη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεχόμαστε τις δυο ημερομηνίες που αναφέρει στην επιστολή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Αντώναρος, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τρεις δικές του προτάσεις.
Αλλά και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «με διαδικαστικά τερτίπια και διάφορες ανακριβείς προφάσεις, έστρωνε το χαλί της υπαναχώρησης».
Παρ' όλα αυτά, όπως πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος, «δηλώνουμε από τώρα ότι αποδεχόμαστε τις ημερομηνίες τις οποίες προτείνει, παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε προτείνει τρεις διαφορετικές ημερομηνίες, που απέρριψε το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις δύο τηλεμαχίες, αντιπροτείνοντας ορισμένους όρους και ημερομηνίες.
Σε ό,τι αφορά στην τηλεοπτική συζήτηση όλων των αρχηγών, ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στις προτάσεις του για «άμεσο διάλογο, συμμετοχή των πολιτών και αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης».
«Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους διαλόγου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τις προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Αντώναρος την προηγούμενη ημέρα.
Αναφορικά με την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιες γενικές αρχές.
Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι παρά τις αντιρρήσεις του θα συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διάλογο. Επίσης, με επιστολή του προς τον κ. Αντώναρο, και ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι «ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ δεν είναι ικανοποιητικός και χρειάζεται επανεξέταση» προκειμένου ο διάλογος να γίνει πιο ζωντανός και πιο ουσιαστικός. Εντούτοις, όπως προσθέτει, «κανένα διαδικαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι ώστε να ακυρωθεί η ισότιμη προβολή σε επίπεδο αρχηγών, μια πράξη που ευνοεί απροκάλυπτα τον δικομματισμό».