Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Κράτησε το αήττητο
Εκανε τη νίκη 8άδας η εθνική με 84-76 τη Γερμανία

Η εθνική ομάδα εξασφάλισε πρώτη την εισοδό της στην 8άδα του Ευρωμπάσκετ. Χωρίς να εντυπωσιάσει κόντρα στη Γερμανία της επιβλήθηκε με 84-76 και με τέταρτη σερί νίκη πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ την Κυριακή αντιμετωπίζει τη Ρωσία θέλοντας να συνεχίσει το σερί της και με στόχο βέβαια την πρώτη θέση του Ε' ομίλου.
Η Ελλάδα δεν κατάφερε απέναντι στους γερμανούς να κάνει αυτό που έκανε με απόλυτη επιτυχία στα τρία παιχνίδια της Α` φάσης. Δεν κατάφερε δηλαδή να επιβάλλει τον γρήγορο ρυθμό της από τα πρώτα λεπτά. Οι γερμανοί πήγαιναν σε μεγάλες επιθέσεις, ενώ στην άμυνα προτιμούσαν να κάνουν φάουλ από το να δεχθούν καλάθι. Για αυτό και το σκορ ήταν χαμηλό, με την Ελλάδα, πάντως, να έχει ένα μικρό προβάδισμα, χάρη στο καλό ξεκίνημα του Φώτση (10-6, 5`).
Δύο συνεχόμενα τρίποντα από Σάφαρτσικ και Γιάγκλα, όμως, έφεραν την Γερμανία στη θέση του οδηγού (12-10). Αυτό ήταν, ωστόσο, απλώς μία παρένθεση στη ροή του αγώνα. Φώτσης, Περπέρογλου και Σχορτσανίτης αποκατέστησαν την... τάξη, ενώ ο Σπανούλης όντας εύστοχος από τη γραμμή των ελευθέρων βολών εξαργύρωσε σε πόντους τα πολλά φάουλ των παικτών του Ντιρκ Μπάουερμαν. Κάπως έτσι και χωρίς, πάντως, η Ελλάδα να πιάσει ιδιαίτερα καλή απόδοση φτάσαμε στο 25-19 της πρώτης περιόδου.
Τα τρία πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου ήταν ίσως τα μόνα στο πρώτο ημίχρονο που η Ελλάδα κατάφερε να παίξει γρήγορο μπάσκετ και να ξεφύγει με 10 πόντους (29-19, 13`). Οι γερμανοί, όμως, αντέδρασαν και πάλι, προβλημάτισαν την Εθνική μας και μπόρεσαν να ροκανίσουν τη διαφορά, με τον Σάφαρτσικ να δίνει σημαντικές λύσεις (31-35). Ζήσης και Περπέρογλου με δύο τρίποντα δεν επέτρεψαν στους γερμανούς να πλησιάσουν άλλο, η Ελλάδα ξέφυγε με εκ νέου με 10 (41-31) και πήγε στα ποδυτήρια προηγούμενη με 8 (33-41), καθώς ο Πλάις μετά από δύο τάπες που δέχθηκε από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, κατάφερε να βρει το δρόμο προς το καλάθι.
Με την... υπογραφή του Νίκου Ζήση στο πρώτο δίλεπτο της τρίτης περιόδου η Ελλάδα έδειξε στους γερμανούς πως θέλει τη νίκη για να εξασφαλίσει από νωρίς την πρόκρισή της στην οκτάδα. Η Εθνική μας ξέφυγε με 12 (45-33), αλλά οι μαχητικοί γερμανοί βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν. Τα καλά σουτ του Σάφαρτσικ και η απροσεξία των ελλήνων στην επίθεση έδωσε το δικαίωμα στους γερμανούς να πλησιάσουν στους τέσσερις (45-49).
Το δίδυμο Σχορτσανίτης - Πρίντεζης, όμως, έκανε καλή δουλειά για την Ελλάδα κοντά στη ρακέτα και με αυτούς η διαφορά ανέβηκε πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν οι 13 πόντοι (61-48) ένα λεπτό πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, ενώ το σκορ στο 30` ήταν 61-50.
Οι επίμονοι γερμανοί δεν έλεγαν να το βάλουν κάτω και παρέμειναν κοντά στο σκορ ακόμη και στην τέταρτη περίοδο. Ο Σαφάρτσικ που στα τρία πρώτα ματς είχε συνολικά 25 πόντους, στο ματς απέναντι στην Εθνική μας είχε 25 με εξαιρετικά ποσοστά και ήταν ο μεγάλος 'πονοκέφαλος' της ελληνικής άμυνας. Οι γερμανοί κατάφεραν ακόμη και να μειώσουν στους τέσσερις (66-70), αλλά η Ελλάδα, έστω κι αν δεν είχε πολύ καλή απόδοση, κατάφερε στα κρίσιμα σημεία να βρει τις λύσεις που χρειαζόταν.
Ζήσης, Φώτσης, Σχορτσανίτης και Σπανούλης ήταν οι παίκτες που... μίλησαν όταν χρειάστηκε. Δύο και τριάντα πριν το τέλος ο Σπανούλης με τρίποντο έκανε το 79-68 και απλούστευσε τα πράγματα. Ο Σαφάρτσικ συνέχισε το... βιολί του, αλλά μόνος του δεν μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα και η Ελλάδα έφτασε στην τέταρτη νίκη της στη διοργάνωση με 84-76.
Η αήττητη Ελλάδα του Γιόνας Καζλάουσκας εξασφάλισε με αυτή τη νίκη από νωρίς την πρόκρισή της στην οκτάδα και θα αντιμετωπίσει Ρωσία και Γαλλία στα δύο εναπομείναντα ματς του ομίλου για να 'καπαρώσει' και την πρώτη θέση.
Τα δεκάλεπτα: 19-25, 33-41, 50-61, 76-84.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν):
Στάιγκερ 3 (1), Σάφαρτσικ 23 (5), Σούλτσε 3 (1), Ολμπρεχτ 4, Βισόσκι 2, Χάμαν, Γκριν 6, Πλάις 4, Χάρις 4 (1), Φέμερλινγκ 8, Μπέντσινγκ 16 (1), Γιάγκλα 3 (1). ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5 (1), Μπουρούσης 2, Ζήσης 12 (1), Σπανούλης 20 (1), Καλάθης, Φώτσης 12 (2), Πρίντεζης 8, Κουφός 4, Περπέρογλου 7 (1), Σχορτσιανίτης 14.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.sport.gr