Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο Παπανδρέου ξεπέρασε κάθε όριο
Αοριστία και ευχολόγια



Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός μιλώντας πριν από λίγο σε εκδήλωση των γυναικών του κόμματος.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη συνέντευξη τύπου του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη και στην ομιλία του χθες στο Βελλίδειο, είπε τα εξής:
« .....Θέλω, στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε εκείνα που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι μία και κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Οφείλουμε, τώρα, άμεσα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το τεράστιο δημόσιο χρέος. Το τεράστιο δημόσιο χρέος που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν, και μας κληρονόμησαν. Ο συνδυασμός τεράστιου δημοσίου χρέους και μεγάλης διεθνούς κρίσης οδηγεί σε πολύ σοβαρό δημόσιο έλλειμμα. Αυτά τα δύο μεγάλα προβλήματα: δημόσιο χρέος και έλλειμμα, είναι συγκεκριμένα. Πολύ συγκεκριμένα. Απαιτούν, πιεστικά, συγκεκριμένες λύσεις. Μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή τους, για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η δημοσιονομική εξυγίανση. Το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Επειγόντως. Τώρα, και όχι αύριο.
Θέλω να είμαι όσο πιο καλόπιστος γίνεται για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Περίμενα βεβαίως την αοριστία, τις γενικολογίες και τα ευχολόγια. Όμως δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνούσε κάθε όριο στη κατεύθυνση αυτή. Η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού μέτρου οικονομικής πολιτικής αποδεικνύει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το μόνο που υπάρχει είναι ανέφικτες υποσχέσεις σε όλους και εξωπραγματικές παροχές προς κάθε κατεύθυνση. Δίνει υποσχέσεις που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μόνο ασύνδετα ευχάριστα μέτρα. Απουσιάζει έστω κι΄ ένα δυσάρεστο και αναγκαίο μέτρο στις κρίσιμες συνθήκες που ζούμε. Συνθήκες που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις.
Και ρωτώ: Αντιμετωπίζονται οι συνέπειες μιας τόσο σοβαρής διεθνούς κρίσης μόνο με ευχάριστες γενικολογίες; Θέτω το εύλογο ερώτημα κάθε λογικού πολίτη:
Που θα βρεθούν τα απίστευτα ποσά για να εκπληρωθούν οι τόσες υποσχέσεις;
Λυπάμαι που αναγκάζομαι να καταλήξω σε μια αυτονόητη διαπίστωση: Η επιδίωξη της χθεσινής ομιλίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν να παραπλανηθούν οι πολίτες. Ότι τάχα οι σοβαρές συνέπειες της κρίσης αντιμετωπίζονται όχι απλώς ανώδυνα, αλλά με απλόχερες παροχές. Παροχές που δεν αντέχει η οικονομία. Που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Που θα οδηγήσουν σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα. Καθώς θα χαθεί ανεκτίμητος χρόνος για να αντιδράσουμε αποφασιστικά στη κρίση. Ενώ θα πολλαπλασιασθούν τα προβλήματα. Έτσι, μετά τα πρόσκαιρα ευχάριστα μέτρα η αμείλικτη πραγματικότητα θα οδηγεί σε πολύ πιό σκληρά μέτρα από τις αναγκαίες αποφάσεις που εμείς τώρα προτείνουμε.
Ο δρόμος της ανάκαμψης θα γίνει ιδιαίτερα ανηφορικός με θύματα τους πολίτες και το βιοτικό τους επίπεδο. Διότι είναι οι πολίτες που θα πληρώσουν από το μείγμα απουσίας σχεδίου, υποσχέσεων, λαϊκισμού και άκρας ανευθυνότητας".