Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΥΠΕΣΤΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ
Η διαρκής νεροποντή της 11ης και 12ης Σεπτεμβρίου 2009 προκάλεσε σημαντικές ζημίες στο οδικό δίκτυο του Δήμου Αυλώνος και πλημμύρισαν κατοικίες στο Αυλωνάρι και στην Μουρτερή. Συγκεκριμένα από την πρώτη καταγραφή των ζημιών εντοπίζονται τα ακόλουθα:
· Κατέρρευσε δρόμος και γέφυρα στο Ωρολόγι στον δρόμο προς Κρεμαστό και διεκόπει η κυκλοφορία.
· Υπερχείλισε ο χείμαρρος Νηλέας στις περιοχές Νεοχώρι, Δάφνη, Συκιές με αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου Δάφνη- Συκιές ενώ από το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2009 παραμένει κλειστός ο δρόμος Νεοχώρι- Περιβόλια.
Κλειστός παρέμεινε και ο δρόμος Συκιές- Αυλωνάρι· Στο Νεοχώρι πολλοί από τους δρόμους του Αναδασμού καταστράφηκαν διότι δεν είχαν γίνει τα προβλεπόμενα τεχνικά.
· Στον επαρχιακό δρόμο Λέπουρα- Κύμη υπερχείλισαν αρκετά κάθετα ρέματα και προκάλεσαν ζημίες σε Δάφνη, Λοφίσκο ενώ κατέρρευσε τοιχίο Αποθήκης Ζωοτροφών στα Χάνια Αυλωναρίου· Στα Χάνια Αυλωναρίου πλημμύρισαν δύο σπίτια
· Επίσης πλημμύρισαν τέσσερα σπίτια στην Μουρτερή.
· Ο χείμαρρος Νηλέας «έσπασε» στην γέφυρα του Πυργίου και διεκόπη η κυκλοφορία στον δρόμο Πυργί- Ορίο
· Κατέρρευσαν πρανή του δρόμου που οδηγεί στο Γήπεδο Νεοχωρίου· Υπερχείλισε ρέμα στην γέφυρα στη θέση «Κοτσαρέικα» στο Νεοχώρι.
Ο Δήμος Αυλώνος κινητοποίησε μηχανήματα από το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου και έτσι αποφεύχθηκαν χειρότερες καταστροφές.
Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αυλώνος με την συνεχή παρουσία του Δημάρχου Δημήτρη Κατσούλη βρέθηκε σε επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια της θεομηνίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα από την θεομηνία είναι ότι πέραν της δύναμης και της διάρκειας της βροχόπτωσης πολλά προβλήματα προκάλεσε η συσσώρευση κορμών δένδρων στους χείμαρρους στις περιοχές που δύο μήνες πριν καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.
Η περαιτέρω ενίσχυση του Δήμου με πόρους για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική.
Τα έργα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα εντός των επομένων ημερών δεδομένου ότι στις αρχές Οκτωβρίου στα Χάνια Αυλωναρίου οργανώνεται το παραδοσιακό παζάρι με πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου είναι πλέον κατεπείγουσα.