Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα στοιχεία βάζουν τέλος
στην καλλιεργούμενη καταστροφολογία

Απαντήσεις στην καλλιεργούμενη από την αντιπολίτευση και φορείς της αγοράς κινδυνολογία για τις επιπτώσεις της κρίσης στην εγχώρια αγορά, έδωσε χθες σε συνέντευξη τύπου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat για την πορεία της ελληνικής αγοράς και των επιχειρήσεων μέσα στο 2009.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, η διεθνής οικονομική κρίση ασφαλώς και έχει επηρεάσει αρνητικά την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, αλλά οι επιπτώσεις της είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές χάρις στα άμεσα και στοχευμένα μέτρα της Κυβέρνησης. Το κλίμα, δε, μηδενισμού, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και καταστροφολογίας βλάπτει την οικονομία, αποτρέπει τους επενδυτές, πιέζει την αγορά και φοβίζει τους καταναλωτές.
Ειδικότερα:
· Τον τελευταίο χρόνο οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά στο σύνολο της χώρας είναι κατά 33,6% περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν.
· Στον κλάδο του εμπορίου παρατηρείται στο ίδιο διάστημα αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%.
·Ο αριθμός πτωχευτικών αιτήσεων από το 2006 έως το 2008 έχει μειωθεί στο 1/3 (από 2230 στις 802) και το 2009 συνεχίζει να κινείται σε ανάλογα επίπεδα.
·Στη βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009 συγκριτικά με το Μάιο του 2009 οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, κατά 1,3%, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μειώθηκαν κατά 0,4%.
· Στο λιανικό εμπόριο, τον Μάιο του 2009 συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%, όταν στη Γερμανία μειώθηκε κατά 1,3% και στη Σουηδία κατά 1,5%.

Όσον αφορά ειδικότερα την αγορά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των επιμέρους επιμελητηρίων ,
παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, εγγράφησαν 28,3% περισσότερες νέες επιχειρήσεις από αυτές που διαγράφησαν, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο του 2008.