Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Υπ. Απασχόλησης για τα Ταμεία

Πετραλιά:
οι συντάξεις και οι παροχές πλήρως εγγυημένες από το κράτος
Κάποιο "τζογάρουν" προεκλογικά
για κομματικά οφέλη

Σε σχέση με τα αναγραφόμενα για χρηματοδότηση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έκανε την ακόλουθη δήλωση :
1. Όπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο του ΙΚΑ, τα 300 εκ. ευρώ, δεν ζητήθηκαν γιατί το ΙΚΑ «δεν έχει λεφτά», αλλά διότι, λόγω της προκήρυξης των εκλογών δεν ολοκληρώθηκαν, αφενός οι διαδικασίες μεταβίβασης των 4,6 δις ευρώ (παλαιών οφειλών, από το 2001, του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που χορηγήθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών) και αφετέρου η αξιοποίηση του ομολογιακού χαρτοφυλακίου του Ιδρύματος, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και η οποία θα έδινε την απαιτούμενη ρευστότητα.
2. Παρομοίως, για τους ίδιους λόγους, ο ΟΑΕΕ ζήτησε 48 εκ. ευρώ
Είναι απαράδεκτο, νόμιμες και συνήθεις πρακτικές χρηματοδότησης και δημιουργίας ρευστότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία που ακολουθούνται επί δεκαετίες να μετατρέπονται σε «απειλή για τις συντάξεις» και να «τζογάρονται» προεκλογικά για κομματικά οφέλη. Και μάλιστα, την ημέρα που η επίσημη καταμέτρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων την αναβιβάζει στα 36,2 δις ευρώ από 21,8 που ήταν το 2004, δηλαδή αυξημένη κατά 65,8%.
Όπως και να έχει, οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι συντάξεις και οι παροχές είναι πλήρως και απόλυτα εγγυημένες από το κράτος και κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει.