Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΤΕΔΚ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

«Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΤΕΔΚ με το Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, κ. Γ. Σουφλιά, για το θέμα των καταστροφών από τις πλημμύρες »
Σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., κ. Γιώργο Σουφλιά αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ Ν. Εύβοιας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και Δήμαρχο Χαλκιδέων Θανάση Ζεμπίλη, το Δήμαρχο Διρφύων Γιάννη Μπουροδήμο, το Δήμαρχο Ληλαντίων Χρήστο Καρυστινό, το Δήμαρχο Αμαρυνθίων Παναγιώτη Μιχαήλ, τη Δήμαρχο Ερέτριας Αμφιτρίτη Αλιμπαντέ και τη Δήμαρχο Ταμυναίων Κατερίνα Καράπα.
Η επίσκεψη είχε ως αντικείμενο την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια και στη σύσκεψη που ακολούθησε συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μπαλτάς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ ζήτησε την άμεση έκδοση της Κ.Υ.Α. για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών, καθώς και διορθώσεις επί του σχεδίου της απόφασης, ώστε να συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων των ΟΤΑ, που υπέστησαν καταστροφές.
Αποδεχόμενος το αίτημα ο κ. Σουφλιάς, έδωσε εντολή προκειμένου να επισκεφθούν από αύριο κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ τις περιοχές που υπέδειξε η ΤΕΔΚ προκειμένου να εκδοθεί συμπληρωματική Κ.Υ.Α..
Παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές βαρύνουν κατεξοχήν το ΥΠ.ΕΘ.Ο., ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ περιορίζεται κυρίως στις αποζημιώσεις των κατοικιών, ο υπουργός κ. Σουφλιάς, ικανοποιώντας το αίτημα της ΤΕΔΚ, ενέκρινε τις ακόλουθες πιστώσεις:
Πίστωση 8.000.000,00 € προς την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχών της Εύβοιας.
Συνολική πίστωση 1.600.000,00 € προς τη Ν. Α. Εύβοιας, με χρηματοδότηση από το Τ.Ε.Ο., για έργα αποκατάστασης εσωτερικής οδοποιίας των δήμων που επλήγησαν (αντιστοιχούν σε 200.000,00 € για κάθε δήμο)
Επίσης ενέκρινε πίστωση 500.000,00 € από το ΕΤΕΡΠΣ για το έργο: «Δημιουργία υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας Λ. Καραμανλή», συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000,00 € (το έργο αυτό χρηματοδοτείται επιπλέον με ποσό 200.000,00 € από το ΘΗΣΕΑ και 400.000,00 € από τη ΣΑΤΑ Δ. Χαλκιδέων).

Η αντιπροσωπεία των δημάρχων ευχαρίστησε τον κ. Σουφλιά, για την επίσπευση των διαδικασιών οριοθέτησης των πληγησών περιοχών, καθώς και για τη χρηματοδότηση, συνολικού ποσού 10.100.000,00 €.
Επίσης τον ευχαρίστησε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του προς τους φορείς της Εύβοιας κατά την προηγούμενη συνάντησή τους (Αναβάθμιση της πόλης της Χαλκίδας στο Γενικό Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας, δημοπράτηση του έργου παράκαμψης Βασιλικού, δημοπράτηση μελετών των μεγάλων οδικών έργων κ.λ.π.).
Η ΤΕΔΚ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Νομάρχη Εύβοιας, κ. Θανάση Μπουραντά, πέραν των πιστώσεων συνολικού ύψους 12.200.000,00 €, που εξασφάλισε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα εντείνει τις προσπάθειές της προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κύριο φορέα χρηματοδότησης έργων αποκατάστασης, προκειμένου να δρομολογηθούν μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ήδη εμπειρογνώμονες του ΥΠ.ΕΘ.Ο. έχουν επισκεφθεί τους περισσότερους δήμους και έχουν καταγράψει τις καταστροφές και τα έργα που θα απαιτηθούν, για την κάλυψη των οποίων θα ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα από το ΥΠ.ΕΘ.Ο., μετά την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α.
Επίσης πέραν των πιστώσεων για την εκτέλεση έργων, η ΤΕΔΚ κινητοποιείται και για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης περιουσιακών στοιχείων σε ιδιοκτήτες κατοικιών, αγρότες και επιχειρηματίες από το ΥΠ.ΕΘ.Ο., τον ΕΛΓΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.