Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Αγριόχοιροι καταστρέφουν καλλιέργειες στις Σέρρες
Τις σοδειές τους να καταστρέφονται καθημερινά από κοπάδια αγριόχοιρων βλέπουν οι αγρότες των δύο ορεινών κοινοτήτων του νομού Σερρών, της Ορεινής και της Άνω Βροντούς.
Τα άγρια ζώα πλησιάζουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστρέφοντας στο πέρασμά τους, καλλιέργειες με πατατοκαλλιέργειες.
Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή, τα δύο τελευταία χρόνια και η ανάγκη τους για επιβίωση, αναγκάζουν τα ζώα να εγκαταλείψουν τα πυκνά δάση και να αναζητήσουν την τροφή τους χαμηλότερα στις κατοικημένες περιοχές.
Οι αγρότες αγανακτισμένοι, προκειμένου να σώσουν τον βιός τους, έχουν φτάσει στο σημείο να παραμένουν τις νύχτες στα χωράφια τους, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κυνηγετικά τους όπλα, προκειμένου να εκφοβίσουν να άγρια ζώα και να τα στρέψουν σε φυγή.
"Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο\" τονίζει ο πρόεδρος της Ορεινής Αθανάσιος Γάτσιος, ενώ επισημαίνει ότι παρότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν, εντούτοις δεν καρποφόρησαν.Από τη μεριά του ο δασάρχης Σερρών Νίκος Τολούδης, επεσήμανε ότι ήδη το δασαρχείο έχει αποστείλει εκτιμητές για την καταμέτρηση των ζημιών στους πατατοπαραγωγούς και έχει αποστείλει ειδικό έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τολούδη ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η χρήση ειδικών μηχανημάτων εκφοβισμού των ζώων, τα γνωστά κανονάκια.