Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Γιάννης Βαληνάκης
«Όσοι προεξοφλούν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα εκπλαγούν»
Το in.gr απευθύνει ερωτήσεις σε υποψηφίους που διεκδικούν την ψήφο μας στις 4 Οκτωβρίου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο νομό Δωδεκανήσου Γιάννης Βαληνάκης τονίζει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σαν το καρδιογράφημα, ενώ για την έκβαση της εκλογικής μάχης της 4ης Οκτωβρίου τονίζει ότι «όσοι προεξοφλούν νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα εκπλαγούν».
Σε περίπτωση εκλογικής ήττας, πιστεύετε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στη ΝΔ; Θα εκδηλωθούν ηγετικές -προεδρικές- φιλοδοξίες;
«Η ΝΔ δεν θα ηττηθεί. Το κλίμα αλλάζει και η μάχη αυτή κερδίζεται. Όσοι προεξοφλούν νίκη του ΠΑΣΟΚ, θα εκπλαγούν.Ο Κώστας Καραμανλής απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών και αυτό καταγράφεται εδώ και χρόνια στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μαχητής και παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όλα τα άλλα είναι ευφάνταστα σενάρια».
Τα χρόνια περνούν, όμως η Περιφέρεια και ειδικά τα νησιά βιώνουν καθημερινά της εγκατάλειψη. Τι απαντάτε στους νησιώτες για τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων;

«Πολλά βήματα έχουν γίνει προκειμένου να πετύχουμε την άρση της απομόνωσης που βίωναν τα προηγούμενα χρόνια οι νησιώτες μας. Όχι μόνο δεν εγκαταλείψαμε τα νησιά μας αλλά εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά ώστε το 80% των ευρωπαϊκών πόρων που θα απορροφηθούν από την Ελλάδα να διατεθούν στην Περιφέρεια. Η βελτίωση της ζωής των νησιωτών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη ασφαλούς, ποιοτικού, τακτικού και κατά το δυνατόν πυκνού ακτοπλοϊκού δικτύου.
» Και τούτο γιατί συνδέεται άμεσα με την εδαφική συνοχή της χώρας και συνακόλουθα με την κοινωνική και οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση ανέδειξε τη βελτίωση της Ακτοπλοΐας ως το κατά απόλυτη προτεραιότητα μέλημά της. Είναι γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές υπηρεσίες που παρέχονται στις τοπικές κοινωνίες και τους επιβάτες - ντόπιους και τουρίστες ήταν αναβαθμισμένες φέτος. Σήμερα τα νησιά του Αιγαίου εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκά και συνδέονται τακτικά με την πρωτεύουσα του Νομού τους, του Επαρχείου τους αλλά και μεταξύ τους.
» Επανασχεδιάστηκε και συνεπώς βελτιώθηκε το δρομολογιακό δίκτυο για την σύνδεση και συνοχή της νησιωτικής με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και ακόμη, εφαρμόστηκαν κίνητρα αντικατάστασης των παλαιάς τεχνολογίας πλοίων, με νέα σύγχρονα, γρήγορα πλοία. Είναι προφανές πως μένουν πολλά να γίνουν. Είμαι ο πρώτος που έχει πει πως οι ασπιρίνες και τα παυσίπονα δεν φτάνουν. Απαιτούνται επεμβάσεις 'μπαϊπάς'. Για να παρακάμψουμε καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες και να διασφαλίσουμε ανοιχτές, ασφαλείς και προσιτές θαλάσσιες συγκοινωνίες στους νησιώτες μας».
Πώς βλέπετε την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια;
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σαν το καρδιογράφημα. Υπάρχουν πάντα πολλές διακυμάνσεις, που εξαρτώνται εν πολλοίς από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος. Εμείς έχουμε διαμορφώσει το όραμα μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς, θεμελιωμένης στις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού.
» Στηρίζουμε λοιπόν με ειλικρίνεια την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτή η υποστήριξη δεν είναι λευκή επιταγή. Ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και η αρχή της καλής γειτονίας είναι τα αδιαπραγμάτευτα κριτήρια αξιολόγησης της πορείας της. Δεν υπάρχει παρακαμπτήρια οδός. Ευρωπαϊκή προοπτική σημαίνει ευρωπαϊκή προσαρμογή».
Γιατί να πεισθεί ο πολίτης ότι από τις 5 Οκτωβρίου η ΝΔ θα υλοποιήσει δεσμεύσεις που δεν κατάφερε να υλοποιήσει από το 2004;
«Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει υπευθυνότητα για να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες προκλήσεις. Από την πρώτη στιγμή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο Σχέδιο. Τα μέτρα δούλεψαν και στη χώρα μας οι συνέπειες της κρίσης είναι ηπιότερες, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως αυτός δεν είναι λόγος εφησυχασμού.
» Η ΝΔ ως υπεύθυνη κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Ένα ενδιαφέρει τους πολίτες και είναι τώρα το ζητούμενο: πώς θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα τα δύο δύσκολα χρόνια που έρχονται, χτίζοντας τις βάσεις για μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
» Ο λαϊκισμός είναι πρόσκαιρα ευχάριστος. Αλλά για ελάχιστο διάστημα. Δεν υπάρχουν ούτε φιλολαϊκά χρέη, ούτε φιλολαϊκά ελλείμματα. Αργά ή γρήγορα ο λογαριασμός πάει στην κοινωνία. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και ζητάμε την ψήφο τους, παρουσιάζοντας συγκροτημένο Σχέδιο με τρεις άξονες:
- Σκληρός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες.
- Πόλεμος με τη φοροδιαφυγή.
- Ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές.
» Ένας δρόμος υπάρχει και είναι αυτός της ειλικρίνειας, της τόλμης, των χρήσιμων αποφάσεων. Αυτό το δρόμο τον ξέρουμε καλά, γιατί εμείς τον χαράξαμε. Για αυτό και κάθε πολίτης πρέπει να σκεφτεί και να επιλέξει ανάμεσα στην υπεύθυνη σταθερότητα και την επιπόλαιη αβεβαιότητα. Θέτουμε καθαρά ερωτήματα και διεκδικούμε την καθαρή εντολή του λαού μέσα από την κάλπη».
Ν.Σ.
Newsroom ΔΟΛ