Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ελπίδες: Κέρδισαν (1-0) τη Λιθουανία, παρέμειναν στην κορυφή

Η Εθνική Ελπίδων επικράτησε στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης 1-0 της Λιθουανίας, ενώπιον 2.000 φιλάθλων, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2011. Με αυτό το αποτέλεσμα η Εθνική μας παρέμεινε στην κορυφή του 9ου ομίλου και αύξησε τις πιθανότητες για πρόκριση στα μπαράζ της διοργάνωσης.

Στον άλλο αγώνα του ομίλου, ΠΓΔΜ και Πορτογαλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε από την αρχή του αγώνα τον έλεγχο, προσπαθώντας να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των φιλοξενούμενων. Δεν δημιούργησε, ωστόσο, επικίνδυνες φάσεις μπροστά στην εστία του Τσερνιάουσκας. Τα σουτ των Παυλή (5΄), Μήτρογλου (6΄, 37΄, 39΄), Κουτσιανικούλη (22΄) δεν προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον τερματοφύλακα της Λιθουανίας.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Εθνική μας να πιέζει περισσότερο τους αντιπάλους της. Καλή στιγμή είχε η ελληνική ομάδα στο 67΄, όταν ο Μπουκουβάλας πάσαρε ωραία στον Κουτσιανικούλη, όμως το μονοκόμματο σουτ του τελευταίου κατέληξε μόλις άουτ. Νέα ευκαιρία χάθηκε στο 71΄, με τον Σοϊλέδη από το ύψος του πέναλτι να μην μπορεί να πλασάρει εύστοχα. Τρία λεπτά αργότερα ο Κουτσιανικούλης προσπάθησε ανεπιτυχώς να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με ανάποδο ψαλίδι.
Το γκολ ήρθε στο 79΄, όταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος επιχείρησε τη σέντρα και ο Βασίλης Κουτσιανικούλης σκόραρε με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Οριζόντιο δοκάρι είχε με τον Νοβίκονας η Λιθουανία, στην μοναδική της αξιόλογη επιθετική προσπάθεια στο 88'.
Ο διαιτητής της αναμέτρησης Γιούρι Μόσεϊτσουκ από την Ουκρανία παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Μπουκουβάλα, Σοϊλέδη, Ζάγκουρσκας.
ΕΛΛΑΔΑ: Μπαμπανιώτης, Μπουκουβάλας, Ιωαννίδης, Παπαδόπουλος Κ., Σιόβας, Σιάκκας, Κουτσιανικούλης, Παπαδόπουλος Γ. (87΄ Ριζογιάννης), Μήτρογλου, Δημούτσος (58΄ Ταχτσίδης), Παυλής (46΄ Σοϊλέδης).
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Τσερνιάουσκας, Κλιμαβίτσιους, Φρίντρικας, Ουρμπάιτις, Κρασνόβσκις, Πάπτσις, Βαϊτκούνας, Ματουλεβίτσιους (63΄ Ζάγκουρσκας), Ελιόσιους (88΄ Κοτσανάουσκας), Μπρόκας, Νοβίκονας.
Μετά τη λήξη της αναμέτρησης Ελλάδας-Λιθουανίας, ο προπονητής της ελληνικής ομάδας, Νίκος Νιόπλιας και ο ομόλογός του των φιλοξενούμενων, Βιτάλιους Στανκεβίτσιους, δήλωσαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ:

Νιόπλιας: «Κάναμε ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο, καθώς υστερούσαμε στην κυκλοφορία της μπάλας και στην κίνηση. Στο δεύτερο ημίχρονο πραγματοποιήσαμε αλλαγές παικτών και θέσεων και δημιουργήσαμε κάποια ...ρήγματα στην άμυνα της Λιθουανίας με τον Κουτσιανικούλη, ενώ βοήθησαν οι Σοϊλέδης, Ιωαννίδης και Ταχτσίδης. Ίσως τα παιδιά πίστεψαν ότι το ματς θα είναι εύκολο, ύστερα και από τη νίκη με τους Πορτογάλους. Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μαζική άμυνα και έπρεπε να παίξουμε από τα άκρα. Το γκολ ήταν θέμα χρόνου. Εκείνο που με απασχολούσε ιδιαίτερα και ήθελα από τους παίκτες μου ήταν οι καλές τοποθετήσεις στην άμυνά μας, πράγμα που έγινε. Βέβαια, στο τέλος ήμασταν τυχεροί στη φάση με το δοκάρι των αντιπάλων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σκοράρουμε στο τέλος. Επιμένουμε, έχουμε θέληση και τα καταφέρνουμε. Πήραμε στην Τρίπολη τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε. Οι βαθμοί είναι σημαντικοί για να περάσουμε στα μπαράζ είτε πρώτοι είτε δεύτεροι, όμως στόχος μας είναι η πρώτη θέση. Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες, γιατί είναι δύσκολο να παίζουν δύο ματς σε τέσσερις ημέρες, τη στιγμή που δεν αγωνίζονται με τις ομάδες τους. Τους περιμένω γεμάτους όρεξη για τον εκτός έδρας αγώνα με την Πορτογαλία το Νοέμβριο».
Στανκεβίτσιους: «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη νίκη και της εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες που απομένουν. Πιστεύω ότι παίξαμε καλύτερα σε σχέση με τον πρώτο μεταξύ μας αγώνα στη Λιθουανία, όμως η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο και έχει παίκτες με καλύτερη τεχνική. Στο τέλος ήμασταν άτυχοι με το δοκάρι, όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όπως εξελίσσεται ο όμιλος και βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων, η Αγγλία και η Ελλάδα έχουν τις καλύτερες ομάδες και τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθούν στην επόμενη φάση».
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ελλάδα 13
2. Αγγλία 7
3. Πορτογαλία 4
4. Π.Γ.Δ.Μ 2
5. Λιθουανία 1