Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι παρεμβάσεις στους φόρους
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στη φορολογία από το 2010

Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί εντός του 2009, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων με τα φορολογικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο έκτακτων εισφορών.
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Γ.Παπακωνταντίνου, από το νέο έτος το βάρος θα πέσει στα υψηλά εισοδήματα, τους μεγάλους ιδιοκτήτες ακινήτων και σε όσους έχουν ειδικό καθεστώς φορολογίας (αυτοτελής φορολόγηση).
«Δεν θα βάλουμε νέους φόρους, θα προσπαθήσουμε να κυνηγήσουμε τα έσοδα και να κόψουμε όσες δαπάνες γίνεται, όπου μπορούμε» τόνισε.
Μέχρι να γίνουν οι αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να εφαρμόζει το ΕΤΑΚ με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το 2009, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το ΕΤΑΚ 2008. Τα έσοδα υπολογίζονται φέτος στο 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, θα συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη για την έκτακτη εισφορά, υπό την αίρεση, βεβαίως, των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.
Ακόμα, θα σταλούν κανονικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε ιδιώτες ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς και το ετήσιο ειδικό τέλος στα οχήματα με κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.
Για σκάφη αναψυχής, η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα εντός του περιθωρίου των 40 ημερών από τη συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα (απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει ισχύ), καταργώντας την έκτακτη εισφορά μόνο για τα επαγγελματικά. Νέα εισήγηση ετοιμάζεται και για τους ημιυπαίθριους χώρους, ρύθμιση η οποία έχει αποδώσει έσοδα 7 εκατ. ευρώ, έναντι 1,150 δισ. ευρώ που είχε υπολογίζει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τον φόρο 10% από το πρώτο ευρώ στα τυχερά παιχνίδια, η εφαρμογή του αναβλήθηκε δύο φορές από τις 21 Αυγούστου, οπότε και θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ, με αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο φόρος ισχύει κανονικά, μέχρι να αλλάξει, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «θα φέρουμε νέα ρύθμιση για βελτίωση».
Τα «πράσινα τέλη» κυκλοφορίας θα γίνουν ακριβότερα για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και φθηνότερα για τα παλαιότερα.
Για τις off shore εταιρείες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όλες οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να ασκείται έλεγχος και να επιβληθεί αυστηρότερη φορολογία στα ακίνητά τους.
Τέλος, στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα, ένταξη όλων των εισοδημάτων -πλην των τόκων- στην κλίμακα, κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά (με υψηλότερο αφορλόγητο όριο) του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών. δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2009.