Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή»
Ισορροπημένη αντιπολιτευτική τακτική από την Ντόρα Μπακογιάννη

Σε δική της «γραμμή» κινήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε σχέση με τη συναινετικούς τόνους Καραμανλή και Αβραμόπουλου και τους υψηλότερους του Μεϊμαράκη. το στίγμα της κ. Μπακογιάννη συμπυκνώνεται στη φράση: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους, στα αρνητικά απέναντι».
Η Ντόρα Μπακογιάννη
ξεκίνησε την τοποθέτησή της, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού «κατάλογο καλών προθέσεων», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι εύχεται στην κυβέρνηση να πάει καλά, γιατί η Ελλάδα θα κερδίσει από αυτό.
Η κ. Μπακογιάννη συνέχισε τονίζοντας ότι από τις πρώτες ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στον «κακό προεκλογικό εαυτό της» και μπροστά στα προβλήματα που δημιούργησε ο προεκλογικός λαϊκισμός. Αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, που ξεπεράσατε προεκλογικά, αποφεύγοντας να δεσμευθείτε σε συγκεκριμένες πολιτικές», είπε.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο θέμα του λιμανιού και στο κόστος που προκάλεσε η απεργία, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τη μείωση της δαπάνης από τα κρατικά οχήματα που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο θέμα των συγχωνεύσεων υπουργείων, κάνοντας λόγο για αρμοδιότητες που βρίσκονται στον «αέρα» και τονίζοντας πως καταδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ούτε ουσιαστικός σχεδιασμός, ούτε σχετική προετοιμασία.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, επισημαίνοντας ότι «συμβολικά κακώς το καταργήσατε, στη μέση της διαπραγμάτευσης».
Όσον αφορά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας σε σχέση με την ενταξιακή τους πορεία και το ορόσημο του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση και να τηρήσει τις «κόκκινες γραμμές».
Σχετικά με το Κυπριακό, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Μου έκανε εντύπωση ότι ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών, δεν άκουσα κουβέντα για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής τη λογική παρωχημένων εγγυήσεων. Η δική μας κυβέρνηση, ήταν σαφής».
Καταλήγοντας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους, στα αρνητικά απέναντι. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή». Τόνισε ακόμη: «Μην υποτιμήσετε τη ΝΔ. Είναι εδώ, ενωμένη. Θα ανταποκριθούμε στο θεσμικό μας ρόλο με συγκροτημένη και υπεύθυνη αντιπολίτευση».