Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΣΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΣΕ
ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας.
Σας ευχαριστώ
που και αυτή τη φορά ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση της ΄Ενωσης και βρεθήκατε σήμερα εδώ σε τούτη τη συγκέντρωση, για να ανταλλάξουμε απόψεις και για να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τα πρωταθλήματά του νομού μας σε μια κοινή προσπάθεια για την πρόοδο και την αναβάθμισή τους.
Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά θεωρώ πως θα είναι διαφορετική απ’ όλες τις προηγούμενες, αφού και η μορφή των πρωταθλημάτων που προκηρύξαμε είναι διαφορετική.
Στα πλαίσια της αναβάθμισης του Ευβοϊκού Ποδοσφαίρου αποφασίσαμε - «τολμήσαμε» θα έλεγα - τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων μας σε 4 κατηγορίες ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά.
Σε μια τέτοια καινοτόμα για τα Ευβοϊκά ποδοσφαιρικά δρώμενα, διοργάνωση, σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες.
Με τη δική σας όμως στήριξη και συμμετοχή θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα ανακύψουν και είμαι βέβαιος και αρκετά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
Θέλουμε και καταβάλουμε προσπάθειες γι’ αυτό, αξιόπιστα πρωταθλήματα και υγιείς παράγοντες.
Στα πλαίσια αυτά θα κινηθούμε και θα προσπαθήσουμε μέσα από την ενημέρωσή σας σε θέματα κανονισμών και όχι μόνο, να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το άθλημα που υπηρετούμε διέπεται από νόμους και κανονισμούς και θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό, να τους γνωρίζουν και να τους εφαρμόζουν ανάλογα.
Με τις προκηρύξεις μας καθορίσαμε και προβλέψαμε τα θέματα που αφορούν την τέλεση των αγώνων, καθώς και τους κανόνες διεξαγωγής των πρωταθλημάτων μας.
Πιέσαμε ως ένα βαθμό, τις δημοτικές αρχές , να βελτιώσουν τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, υποχρεώνοντας τις ομάδες των μεγάλων κατηγοριών να αγωνίζονται σε γήπεδα με χόρτο.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας αυτές, ώστε όλα τα γήπεδα να πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους ασφαλείας και να είναι κατάλληλα για την άθληση της νεολαίας μας.
Όλες οι διαγωνιζόμενες ομάδες οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν σε αυτές τα αρμόδια όργανα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο το οποίο από τις συνθήκες απαιτείται για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος του ποδοσφαίρου και ευθύνονται σε περίπτωση δυσφήμισής του ως αντικειμενικά υπαίτιες.
Κάθε πράξη ή ενέργεια, ατομική ή συλλογική που θα δυσφημεί το ποδόσφαιρο θα τιμωρείται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τον πειθαρχικό κώδικα της Ε.Π.Ο.
Με την ευκαιρία της πρόσφατης έναρξης των πρωταθλημάτων μας και στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσή σας σε θέματα κανονισμών, θα κάνω κάποιες επισημάνσεις και θα ήθελα να τις λάβετε σοβαρά υπόψη σας, αν θέλετε να συμβάλετε θετικά στην εξέλιξή τους.
Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες είναι υποχρεωμένη:
Να προσέρχεται στο γήπεδο του αγώνα έγκαιρα πριν από την καθορισμένη έναρξή του, ανεξάρτητα από τις τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα.
Να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό για την χρησιμοποίησή του από τους ποδοσφαιριστές και οι γηπεδούχες ομάδες να έχουν μεριμνήσει απαραιτήτως ,για την παρουσία γιατρού στο γήπεδο.
Να προσκομίζει στον διαιτητή ικανό αριθμό μπαλών για την διεξαγωγή του αγώνα.
Να προσκομίζει στον διαιτητή έγκαιρα (μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη του αγώνα), τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών , την κατάσταση υγείας των διαγωνιζομένων ποδοσφαιριστών η οποία θα είναι θεωρημένη από γιατρό ειδικότητας που προβλέπει ο Κ.Α.Π (αθλίατρο, ή ορθοπεδικό, ή παθολόγο, ή καρδιολόγο ή αγροτικό γιατρό ή γενικής ιατρικής) , καθώς και την ταυτότητα του προπονητή (δελτίο πιστοποίησης ) που θα εκδίδει η ΄Ενωση.
Η ιατρική θεώρηση της κατάστασης υγείας θα πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά ανά έτος για κάθε ποδοσφαιριστή και να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.
Αντίγραφο του πίνακα υγείας θα κατατίθεται υποχρεωτικά στην Ένωσή μας .
Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα αυτό , γιατί σε προηγούμενο αγώνα, παραλίγο να μηδενιστεί ομάδα από τη μη έγκυρη προσκόμιση της κατάστασης υγείας.
Να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά 3 μικρούς ποδοσφαιριστές (ηλικίας κάτω των είκοσι) γεννηθέντες το έτος 1989 και μεταγενέστερα οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως το τέλος του πρωταθλήματος. Ο αγώνας θα αρχίζει και θα τελειώνει με 3 μικρούς ποδοσφαιριστές ακόμη και σε περίπτωση αντικατάστασής τους και μόνο σε περίπτωση αποβολής των, ο αγώνας θα συνεχίζεται χωρίς αυτούς.
Στη Γ΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνίζονται, θα πρέπει να είναι γεννηθέντες από 01.01.1969 και μεταγενέστερα.
Να διατηρεί στη δύναμή της τον προβλεπόμενο από τον κανονισμό αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών και συγκεκριμένα:
Μέχρι την ηλικία των 18 ετών, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, ενώ άνω των 18 ετών μέχρι 5 ποδοσφαιριστές.
Στους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων (και στο περιφερειακό γυναικών) είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες .
Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνος μέχρι τριών κοινοτικών ποδοσφαιριστών και η συμμετοχή στον αγώνα δύο εξ’ αυτών, ο τρίτος που αναγράφεται στο φύλλο αγώνος δύναται να αντικαταστήσει μόνον έναν εκ των κοινοτικών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται.
Όμοια επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα μέχρι τριών αλλοδαπών ποδοσφαιριστών ανεξαρτήτως ηλικίας και η συμμετοχή στον αγώνα δύο εξ’ αυτών , ο τρίτος που αναγράφεται στο φύλλο αγώνα δύναται να αντικαταστήσει μόνον έναν εκ των αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται.
Τέλος στην ενδεκάδα του αγώνα δύνανται να συμμετάσχουν έως τέσσερις συνολικά κοινοτικοί ποδοσφαιριστές , εφόσον η αγωνιζόμενη ομάδα δεν διαθέτει για τη συμπλήρωση του φύλλου αγώνα τον προβλεπόμενο αριθμό αλλοδαπών ποδοσφαιριστών.
Αντίστροφα η έλλειψη κοινοτικών δεν συμπληρώνεται με αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές.
Να εφαρμόζει την απόφαση της Ε.Π.Ο σχετικά με την αναγραφή των αριθμών από το Νο 1 έως το Νο 18 στις φανέλες των ποδοσφαιριστών του .
Ως διοίκηση της Ε.Π.Σ.Ε κατανοούμε το πρόβλημα που δημιουργείται από την εφαρμογή αυτής της διάταξης όταν μάλιστα τα πρωταθλήματα έχουν αρχίσει, δεν είναι όμως απόφαση δική μας. Είναι απόφαση της Ομοσπονδίας και θα πρέπει να την σεβαστούμε
Να τηρεί τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και να μην δημιουργεί επεισόδια σε βάρος των διαιτητών , των παρατηρητών και άλλων εντεταλμένων από την διοργανώτρια προσώπων .
Να τακτοποιεί οφειλές προς την Ένωση, που προέρχονται απο χρηματικές ποινές κ.λπ., μέσα σε τριάντα ημέρες απο την τελεσιδικία της απόφασης και κυρίως όταν το οφειλόμενο συνολικό ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 150,00 ευρώ προς αποφυγή κυρώσεων.
Να μη προβαίνει σε δυσφήμιση των ποδοσφαιρικών αρχών και των θεσμοθετημένων δικαιοδοτικών οργάνων με δημόσιες δυσμενείς κρίσεις σε βάρος τους.
Για κάθε παράβαση θα επιβάλλονται στους υπαίτιους οι προβλεπόμενες από τον Κ.Α.Π και τον ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ κυρώσεις.
Ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε παραβάσεις των κανονισμών , το έχουν εκτός από τους παράγοντες και οι προπονητές.
Έχουμε καλέσει με μέριμνα και ευθύνη των σωματείων αλλά και του συνδέσμου τους, όλους τους προπονητές στη σημερινή μας συνάντηση, για να τους επιστήσουμε την προσοχή και να τους παρακαλέσουμε να επιδεικνύουν στους διαιτητές αθλητική συμπεριφορά και ήθος , να μη παρεκτρέπονται σε αποφάσεις των διαιτητών και οι οδηγίες τους από την τεχνική περιοχή να είναι στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι.
Έχουμε κακή εμπειρία από την συμπεριφορά κάποιων που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να τους κατονομάσω , οι οποίοι δυστυχώς έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην Ένωση , στους διαιτητές και στο αντίπαλο σωματείο.
Θα πρέπει όλοι εσείς που εκτελείτε χρέη προπονητή σε ομάδες και που αναλαμβάνετε και το ρόλο του παιδαγωγού, να καλλιεργείτε το αθλητικό ιδεώδες και να είστε εσείς αυτοί που πρώτοι θα κατανοήσετε ακόμη και το ενδεχόμενο ανθρώπινο λάθος, σε κάποια απόφαση του διαιτητή.
Θέλουμε παραδείγματα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.
Θέλουμε, για να πάμε μπροστά το ποδόσφαιρο, πειθαρχημένους παράγοντες, με εμπειρία και γνώση και πάνω απ’ όλα να διαθέτουν ήθος , συνέπεια και αθλητική παιδεία.
Θέλουμε οι παρατηρητές αγώνων και διαιτησίας και απευθύνομαι σ’ αυτούς , να εκτελούν επαρκώς τα καθήκοντά τους και να βοηθούν τη διοργανώτρια και τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα στη σωστή λήψη των αποφάσεων.
Ιδιαίτερα οι παρατηρητές των αγώνων, θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να επιτρέπουν την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο μόνο των προσώπων που δικαιούνται.
Έχουν ως έργο τους τη μέριμνα για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων ομαλής διεξαγωγής του αγώνα , μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη του γηπέδου, με εξαίρεση τον εσωτερικό χώρο εντός των αποδυτηρίων ομάδων και διαιτητών και τον κυρίως αγωνιστικό χώρο.
Έχουν υποχρέωση να περιγράφουν λεπτομερώς στην έκθεσή τους τυχόν ενέργειες ή πράξεις βίας των οπαδών των ομάδων στον εν γένει χώρο του γηπέδου.
Όσοι άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και δημιούργησαν πρόβλημα στην Ένωση, διαγράφηκαν από τον πίνακα από την αρμόδια επιτροπή της Ένωσής μας.
Επίσης οι παρατηρητές υποχρεούνται να ασκούν όσα καθήκοντα τους ανατίθενται από την Ένωση με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου .
Σε προηγούμενη συγκέντρωση , εδώ στον ίδιο χώρο, σας αναφέραμε λεπτομερώς τα άτομα που έχουν δικαίωμα να βρίσκονται μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη και δώσαμε οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσης της σχετικής έκθεσης.
Τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο ρυθμίσαμε το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων.
Αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη στο θέμα αυτό και να εγκρίνουμε την ραδιοφωνική μετάδοση ή την τηλεοπτική κάλυψη με την καταβολή του ποσού των 50,00 και 100,00 ευρώ αντίστοιχα από τον ενδιαφερόμενο ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό, το οποίο θα αποδίδεται από την Ένωσή μας στο γηπεδούχο σωματείο.
Δυστυχώς όμως στο θέμα αυτό , υπέπεσαν στην αντίληψή μου συμπεριφορές ασύμβατες με την αθλητική δεοντολογία από ορισμένους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να καπηλευτούν την απόφασή μας , με θύματα εσάς τους παράγοντες των σωματείων.
Εντος της εβδομαδας προτιθεται η ενωση και εγω προσωπικα να πραγματοποιησουμε συναντηση με όλους τους δημοσιογραφους για να μιλήσουμε για το ποδοσφαιρο μας .
Λυπάμαι που ένα τόσο σοβαρό θέμα είχε τέτοια έκβαση.
Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε ακόμη και που θα ήθελα από την πλευρά μου να σας επισημάνω.
Ο χρόνος όμως για σήμερα δεν επαρκεί και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι και για άλλες συναντήσεις .
Για όλα όσα σας επεσήμανα σήμερα, θα ήθελα και τη δική σας άποψη και γνώμη και θα είμαι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.