Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΑΥΛΩΝΑΡΙ

ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ


Ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου και συνεχιστηκε έως σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου το ιστορικό παραδοσιακό Παζάρι του Αυλωναρίου. Φέτος διοργανώθηκε ένα από τα καλύτερα Παζάρια των τελευταίων χρόνων.
Η προσέλευση των εμπόρων ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και οι καταναλωτές με την βοήθεια του πολύ καλού καιρού επισκέφθηκαν το Αυλωνάρι και έκαναν τις αγορές τους. Κόσμος από όλη την Εύβοια και όχι μόνο συναντιέται κάθε χρόνο στα Χάνια Αυλωναρίου και απολαμβάνει ένα από τα καλύτερα Παζάρια της Ελλάδας.
Στις ταβέρνες του κεντρικού δρόμου η ψητή γουρνοπούλα προσελκύει τους επισκέπτες και δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στο Παζάρι ενώ ανάλογη κίνηση έχουν και τα υπέροχα μαγειρεία με πλούσιο παραδοσιακό μενού.
Το Σαββατοκύριακο η κίνηση άγγιξε τα ύψη και στο Παζάρι για κάποιες ώρες ήταν το αδιαχώρητο. Στο φετινό Παζάρι ο Δήμος Αυλώνος παρουσίασε μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση δίνοντας το δικό του πράσινο χρώμα σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο περίπτερο. Στο Περίπτερο του Δήμου για την Ανακύκλωση βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής οι δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κατερίνα Περλεπέ και ο κ. Συμεών Κεδίκογλου.
Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κατσούλη και τους συνεργάτες του και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Παζάρι όπου δέχθηκαν τα συγχαρητήρια χιλιάδων επισκεπτών. Το Παζάρι του Αυλωναρίου ξεχωρίζει για την κοινωνική του διάσταση αφού για εκατοντάδες χρόνια αποτελεί πέρα από το οικονομικό γεγονός και χώρο κοινωνικής συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Καρυστία και την Εύβοια γενικότερα.
Η αφετηρία του Παζαριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είναι βέβαιο ότι λειτουργούσε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ίσως η αρχή του ανάγεται στους Βυζαντινούς Χρόνους. Σήμερα που ο θεσμός των Παζαριών περνάει κρίση και αντιμετωπίζει πολλές πολεμικές και προβλήματα λόγω της αλλαγής της σύνθεσης των εμπόρων και μικροπωλητών αλλά και της οικονομικής κρίσης, είναι όσο ποτέ άλλοτε να διατηρηθεί και να συνεχίζει με την ίδια οικονομική και κοινωνική του δυναμική την πορεία του Αγαπημένο Παζάρι της Εύβοιας, το Παζάρι του Αυλωναρίου.