Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Επαφές στη Νέα Υόρκη
Με τον ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν είχε την Τετάρτη στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, ο Οικουμενικό Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
Παρόντες στην 20λεπτη συνάντηση
ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης.Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι συζήτησαν περιβαλλοντικά θέματα, εν όψει και της Συνόδου της Κοπεγχάγης.
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις «οικολογικές πρωτοβουλίες» και τις «ταπεινές δραστηριότητες» του Πατριαρχείου όσο αφορά στο «διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».
Όπως είπε, «ο ΓΓ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Ισπανίας για τη συνεργασία των διαφόρων πολιτιστικών παραδόσεων».Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε ότι αναφέρθηκε στις τρεις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην χώρα καταγωγής του ΓΓ, την Κορέα, καθώς και στην προηγούμενη επίσκεψή του στην έδρα του ΟΗΕ, όταν επικεφαλής του Οργανισμού ήταν ο Κόφι Ανάν.
Επίσης, τόνισε ότι ο Μπαν Γκι-Μουν τον ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Λονδίνο για να λάβει μέρος σε συνέδριο για τη συνεργασία μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, το οποίο διοργανώνεται από τον πρίγκιπα Κάρολο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα.
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι τόνισε στο συνομιλητή του πως «ο ίδιος ο ΓΓ εργάζεται για την ενότητα των εθνών και των πολιτισμών και εμείς από την πλευρά του Πατριαρχείου προσπαθούμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του διαθρησκειακού διαλόγου, μέσω των πρωτοβουλιών του Πατριαρχείου μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και έτσι μπορούμε να θεωρηθούμε συνεργάτες προς την ιδία κατεύθυνση για το καλό της ανθρωπότητας».

Στην ερώτηση αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε ότι αν δεν μπορέσει ο ίδιος να λάβει μέρος, θα στείλει αντιπρόσωπο. Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διευκρίνθσε ότι δεν συζήτησαν ούτε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ούτε για το Κυπριακό.