Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ 29-10-2009

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, που κατέκλυσε αυτές τις ημέρες την Κύμη και την γύρω περιοχή, τελέστηκαν φέτος στην Κύμη οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν ανήμερα την 28ην Οκτωβρίου και διεξήχθησαν με εξαιρετική λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα.
Στις 6.30 το πρωί ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Κύμης ανήγγειλε το χαρμόσυνο της ημέρας, με εμβατήρια, υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Μουσικής του Γυμνασίου Κύμης κ. Θεοδώρου.
Στις 7.30 το πρωί έγινε η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Κύμης από διμοιρία στρατού.
Στις 11.30 στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώπιον του Δημάρχου Κύμης ,των επισήμων, των μαθητών, των σπουδαστών και πλήθους κόσμου, τελέστηκε δοξολογία. Στην συνέχεια ο καθηγητής του γυμνασίου Κύμης κ. Μάστορης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, μπροστά από το ηρώο των πεσόντων, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Κύμης κος Δημήτρης Θωμάς, ο βουλευτής Εύβοιας κος Σίμος Κεδίκογλου, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Θεοδώρου και οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου. Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος, τον οποίο έψαλαν μαθητές του Γυμνασίου Κύμης.

Στις 12.00 το μεσημέρι άρχισε η παρέλαση της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας, ενώπιον των επισήμων και πλήθους κόσμου, που είχε κατακλύσει αριστερά και δεξιά το οδόστρωμα του κεντρικού δρόμου.
Πρώτα εισήλθε στο χώρο της παρέλασης η μπάντα του Λυκείου Κύμης με τους ήχους της οποίας άρχισε η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας. Πρώτοι παρέλασαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Κύμης. Οι μικρές μαθήτριες φορώντας παραδοσιακές στολές παρέλασαν με καμάρι καταχειροκροτούμενες από τον κόσμο. Ακολούθησαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Ενιαίου Λυκείου Κύμης, με τις χαρακτηριστικές τους φορεσιές. Στη συνέχεια, τον χώρο της παρέλασης κατέλαβαν οι σπουδαστές, νέοι και νέες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης. Εντύπωση προκάλεσε το πλήθος των σπουδαστριών της Ακαδημίας, οι αυριανές καπετάνισσες σε εμπορικά πλοία. Ένα επάγγελμα, κατ εξοχήν αντρικό, στο οποίο εισέρχεται δυναμικά η γυναίκα. Η παρέλαση έκλεισε με το άγημα στρατού, που παρέλασε μπροστά από τους επισήμους σε άψογο σχηματισμό, καταχειροκροτούμενο από τον κόσμο.
Tην προηγούμενη ημέρα, 27 του μηνός, οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, του Γυμνασίου και του Ενιαίου Λυκείου Κύμης μετέβησαν, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και καθηγητές τους, στον λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου δαφνοστεφάνωσαν τον Ανδριάντα του Ιωάννη Βελισσαρίου, ενώπιον του Δημάρχου Κύμης, Δημοτικών Συμβούλων και άλλων επισήμων. Στις 7.30 το απόγευμα λαμπαδηδρόμοι μαθητές διήλθαν από τους κεντρικούς δρόμους της Κύμης.