Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Στα 17 τα θύματα του ιού
Με σαφή ανοδική τάση η πανδημία της νέας γρίπης, δηλώνουν οι αρμόδιοι
Η πανδημία έχει σαφή ανοδική τάση στη χώρα, δήλωσε το Σάββατο ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Δρ Παναγιώτης Ευσταθίου.
«Έχουμε διπλασιασμό όλων των δεικτών παρακολούθησης της νέας γρίπης» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η τρίτη φάση του εμβολιασμού με τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών.
Οι εμβολιασμοί γίνονται στα νοσοκομεία, καθώς και στα 77 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΙΚΑ (περισσότερες πληροφορίες στην τηλεφωνική γραμμή 1135 και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 28 άτομα νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τα οποία τα 13 σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν δύο παιδιά και μία έγκυος.
Τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται έχουν είτε παχυσαρκία στη νοσογόνο της μορφή, είτε είναι υπέρβαροι. Επίσης, νοσηλεύονται 21 περιστατικά με πνευμονία.
Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άτομα από επιπλοκές από τη νέα γρίπη, «εκ των οποίων οι δύο δεν είχαν καμία υποκείμενη νόσο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου ο κ. Ευσταθίου εξήγησε: «65 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια, παρά μόνο μικρές κοκκινίλες, τοπικός πόνος, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτό το τεράστιο νούμερο.
» Στην Ευρώπη, την Αγγλία και τη Σουηδία έχουν γίνει οι πρώτες στατιστικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.»