Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο 7ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Για τον έβδομο πρόεδρο στην ιστορία του κόμματος ψηφίζουν σήμερα Κυριακή, από τις 7 το πρωί, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Κάλπες έχουν στηθεί σε 1.584 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, με τους Αντώνη Σαμαρά, Ντόρα Μπακογιάννη και Παναγιώτη Ψωμιάδη να διεκδικούν την αρχηγία της παράταξης.
Το βράδυ του Σαββάτου οι διεκδικητές της προεδρίας πραγματοποίησαν τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε σε μέλη και φίλους της ΝΔ στη Σπάρτη. «Επιτέλους δίνουμε την παράταξη στην κοινωνική της βάση και σπάμε τους μηχανισμούς. Επιτέλους τελειώνουμε με τις κλειστές τις πόρτες και δίνουμε το δικαίωμα της ελπίδας» είπε.
Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο της Λαμίας και κάλεσε τα μέλη της ΝΔ να επιλέξουν «μια μεγάλη ΝΔ» και να αποφύγουν «ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη».
«Η προοπτική για το κόμμα μας θα είναι να παραμείνει πολυσυλλεκτικό, δυνατό, ανοικτό στα νέα ρεύματα σκέψης, στις ανάγκες της κοινωνίας. Ένα κόμμα με σύγχρονες ιδέες, μακριά από συνθήματα και κορώνες που μυρίζουν ναφθαλίνη. Ένα κόμμα που θα κοιτάζει μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε από τους Νεοδημοκράτες να ψηφίσουν με σύνεση και εξέφρασε την ελπίδα του για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι
Η Ντόρα Μπακογιάννη θα ψηφίσει στις 9:30 το πρωί στο κλειστό γυμναστήριο του Μετς (Μάρκου Μουσούρου 70), ο Αντώνης Σαμαράς στις 9 το πρωί στο 1063 εκλογικό τμήμα της Πύλου στο Νομό Μεσσηνίας και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στις 11 το πρωί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Η διαδικασία
Η διαδικασία αρχισε στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν υπάρξουν εκλογικά τμήματα στα οποία θα συνεχίζεται η προσέλευση ψηφοφόρων.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι μέλη, επιβεβαιώνοντας την εγγραφή τους, και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και όλοι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Για την εγγραφή ως μέλος χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής αίτησης με την επίδειξη Ταυτότητας ή Διαβατηρίου και καταβολή της συνδρομής των δύο (2) ευρώ.
Όσοι επιθυμούν ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα, ανεξάρτητα από το Δήμο στον οποίο ψηφίζουν κατά τις εθνικές εκλογές, αλλά και ανεξάρτητα από την περιοχή της Τοπικής Οργάνωσης στην οποία είναι (εάν είναι) εγγεγραμμένοι.
Ωστόσο, εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν το Σάββατο στις 5 Δεκεμβρίου τις ίδιες ακριβώς ώρες. Στην εκλογή αυτή μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι θα έχουν πάρει μέρος στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου και μόνο στο εκλογικό τμήμα που είχαν ψηφίσει.
Τα αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, καθώς δεν θα υπάρχουν exit poll, θα αφορούν στη συμμετοχή των μελών του κόμματος.
Όσον αφορά στον νικητή των εκλογών, τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Το ποσοστό πάντως δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό για το τελικό αποτέλεσμα.