Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Έτοιμη να βοηθήσει η Κομισιόν»
«Χέρι βοηθείας» από τον Χοακίν Αλμούνια προς την Ελλάδα μετά την υποβάθμιση


Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις «ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει εξέφρασε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, χαρακτηρίζοντας θέμα «κοινής ανησυχίας» ολόκληρης της Ευρωζώνης τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας.
«Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του επιτρόπου.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις» συνεχίζει, ενώ «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα ............
σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα».
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» καταλήγει η ανακοίνωση.
Υποβάθμιση
Οι δηλώσεις του κ. Αλμούνια, όσο και του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ, ότι «δεν υπάρχει ένδειξη χρεοκοπίας όσον αφορά την Ελλάδα», έρχονται στον απόηχο της της υποβάθμισης από την Fitch της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Η ελληνική οικονομία αξιολογείται πλέον από τη Fitch με τον χαμηλότερο βαθμό σε όλη την Ευρωζώνη, καθώς ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν είναι αρκετά για να μειώσουν το διογκούμενο δημόσιο χρέος σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, αλλά και των προειδοποιητικών βολών από τη Standard & Poor's, το spread των επιτοκίων στο 10ετές ομόλογο άνοιξε έως τις 227 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο «βούτηξε» κατά 6,04%, με τις απώλειες στις τράπεζες να φτάνουν στο 8,94%.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, εν αναμονή ανάλογων αξιολογήσεων, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και τις αγορές ότι θα ληφθούν όσα μέτρα χρειάζονται για να υλοποιηθούν οι στόχοι.
«Παρόμοιου τύπου υποβαθμίσεις, αντανακλούν το έλλειμμα αξιοπιστίας εξ αιτίας των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν συνάδουν τέτοιες αποφάσεις, με τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάταξη της εικόνας της οικονομίας της χώρας» είπε στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Reuters, o κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «αν χρειαστεί, το 2010 θα υπάρξει συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που θα σκιαγραφεί τα επιπρόσθετα μέτρα».
«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να έχουμε το είδος της μείωσης του ελλείμματος που οραματιζόμαστε και, αν είναι δυνατόν, να πάμε και πιο πέρα» πρόσθεσε.
Ο Παπακωνσταντίνου απέρριψε σενάρια που λένε ότι η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ. «Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν έχει μεγάλη βάση στην πραγματικότητα», είπε ο υπουργός. «Όσον αφορά στην κυβέρνηση, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μείνουμε μακριά από αυτού του είδους τα σενάρια».
Καθησυχαστικός ως προς την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος, σημειώνοντας πως η απάντηση βρίσκεται στην κυβερνητική δέσμευση να γίνει «ό,τι χρειαστεί για να φτάσουμε εκεί που πρέπει».
Για «λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης» έκανε λόγο η υπουργός Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε πως η άσκηση επιθετικής οικονομικής πολιτικής είναι μόνοδρομος.