Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«Ποιος θα αγόραζε τα ομόλογα;»
Στην αντεπίθεση περνούν οι τράπεζες για την σκληρή κριτική που δέχονται
Απάντηση στην κριτική που δέχεται το τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας από την πολιτική εξουσία έδωσαν την Τρίτη επιτελικά στελέχη τραπεζών, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Οι τράπεζες γίνονται πάντα ο εύκολος στόχος τονίζουν οι τραπεζίτες βγαίνοντας στην αντεπίθεση, μετά τη σκληρή κριτική που τους άσκησε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για σκανδαλώδη άρνηση να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.
Κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής χρονιάς οι τράπεζες βοήθησαν χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις λένε, ενώ τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ελληνικών ομολόγων για τη στήριξη του δημοσίου χρέους.
Αναφερόμενοι στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό μίλησαν για δεινή κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τόνισαν ότι .........
ήρθε η ώρα για μεγάλες και γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, ακόμη και αν οι λύσεις είναι επώδυνες.
Ακόμη προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό σε υψηλά επίπεδα, ενω επανέλαβαν την αντίθεσή τους στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Αλέξανδρος Μάνος επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια της φετινής χρονιάς βοήθησαν χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν προβλήματα και είχαν ειλικρινή σχέση με την τράπεζα τους.
Είναι λάθος να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ρευστότητα και να την διοχετεύσουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ την διάθεση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε ο κ. Μάνος.
Ο κ. Μάνος χαρακτήρισε λάθος τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση σχετικά με τους υπερχρεωμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες.
«Δεν υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον βαθμό ειλικρίνειας και τη νοοτροπία των δανειοληπτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι θα ήταν καλό για την αγορά εάν το Δημόσιο αποπλήρωνε τα χρέη του, καθώς θα διοχετευόταν ρευστότητα στην αγορά με ό, τι θετικό συνεπάγεται αυτό.
Αναφερόμενος δε στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Μάνος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει άρρωστα ελλείμματα, καθώς το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και κάθε 12 χρόνια χάνουμε ένα ΑΕΠ, καθώς οι εισαγωγές μας υπερβαίνουν με δραματικό τρόπο τις εξαγωγές.
Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι τράπεζες στην χώρα μας γίνονται ο εύκολος στόχος όλων.
Ολοι συμφωνούν και χτυπούν τις τράπεζες ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης και υπεραμύνθηκε του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ακόμη και οι αμοιβές που πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα υψηλόβαθμα στελέχη τους γίνεται σύμφωνα με την εξέλιξη της κερδοφορίας σε ορίζοντα 3- 4 ετών.
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι δυνατό, άντεξε στη διεθνή κρίση και πήγε πολύ καλύτερα από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια, δεν έχουν τοξικά στοιχεία στον ισολογισμό τους και η κερδοφορία είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ.
Απαντώντας στην κριτική που δέχονται για υπερβολικό δανεισμό από την ΕΚΤ ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν υπάρχει υπερβολικός δανεισμός. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται και αγοράζουν ελληνικά ομόλογα. Οποιος «φωνάζει» στις ελληνικές τράπεζες να ρωτήσει ποιος θα αγόραζε τα ελληνικά ομόλογα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.
Επιπλέον ο κ. Χαρδούβελης προέβλεψε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν για καιρό σε υψηλά επίπεδα, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη των τραπεζών στο μέλλον δεν θα είναι εύκολη, καθώς η ελληνική αγορά έχει ωριμάσει.
Επίσης δεν παρέλειψε να στείλει το εξής μήνυμα προς την κυβέρνηση: «Μην περιμένετε οι τράπεζες να μας βγάλουν από την ύφεση. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι πρώτα εξέρχεται από την ύφεση η οικονομία και εν συνεχεία ακολουθούν οι τράπεζες».
Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα να συζητήσουμε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την επίλυση του Ασφαλιστικού, ακόμη και το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, όπως έπραξαν για παράδειγμα οι Φινλανδοί».
Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής Τρύφων Κολλίντζας είπε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ακόμη και η αύξηση των επισφαλειών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα γίνεται με αργούς ρυθμούς και το ζήτημα είναι απόλυτα διαχειρισιμο, είπε ο κ. Κολλίντζας.