Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Πολιτική αντιπαράθεση για την «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την εθνική «κόκκινη γραμμή», για μία ονομασία της ΠΓΔΜ έναντι όλων, προκαλεί η αποκάλυψη διαβαθμισμένου εγγράφου γύρω από το περιεχόμενο συνάντησης που είχαν το Σεπτέμβριο του 2008 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τότε ομόλογό της κ. Μιλοσόσκι λιγότερο από έξι μήνες μετά το Βουκουρέστι. Στο περιεχόμενο του διαλόγου αναφέρεται έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα και προέρχεται από τον τότε πρέσβη της Ελλάδος στο Παρίσι, ενώ φέρει την υψηλότερη διαβάθμιση απορρήτου του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η κα Μπακογιάννη εμφανίζεται να μην ζητά αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ώστε να προκύψει μια ονομασία έναντι όλων. Το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «η κα υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην......
 ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το χαρτί, αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».
Με έντονο τρόπο απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις» και επιχείρηση αποπροσανατολισμού την ώρα που, όπως υποστηρίζει, «διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια». Η κα τέως υπουργός Εξωτερικών τονίζει εξάλλου ότι η εθνική κόκκινη γραμμή «τηρήθηκε απαρέγκλιτα».
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ώρα που διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης τα οποία, όλο αυτό τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη.
»Η αλήθεια, την οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και να υποτιμήσει, είναι ότι σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
»Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει η κα Μπακογιάννη.