Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Επανήλθε ο Γ.Καρατζαφέρης
Αυτά αφορούν την πολυκατοικία, η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση ΛΑΟΣ για εκλογές
Επανήλθε εμμέσως πλην σαφώς και από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην πρότασή του προς τη ΝΔ να γίνουν εκλογή τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά αφορούν την πολυκατοικία, απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύη, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται, «γιατί μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, εκτός αν ........
κάποιοι σάς τη χαρίσουν, όπως έκαναν το 1995 και σας άφησαν στην κυβέρνηση δέκα χρόνια».
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «ότι συνεχίζεται το σήριαλ της πολυκατοικίας με αναταραχή, όμως και με κάποιους να αναζητούν νέους ρόλους και να κρατούν το καρότο του Μαρτίου. Η ΝΔ, ως γνωστόν, έχει ήδη δεσμευθεί για τον Κάρολο Παπούλια, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Αναμένω και τη δική σας, και μάλιστα σύντομα».
Περίμενα περισσότερο προβληματισμό από τη ΝΔ και όχι τόσο πανικό από το ΠΑΣΟΚ, ανταπάντησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και συνέχισε: «Εγώ απλώς παίρνω το περίστροφο, που κράδαινε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν από τις εκλογές. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Δεν κερδίσατε εσείς τις εκλογές. Τις έχασε ο Καραμανλής, που τώρα έχει φύγει και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Εσείς λέγατε πρώτα εκλογές και μετά Παπούλιας. Κι εγώ λέω ‘ναι’ στον Κάρολο Παπούλια, μετά όμως τις εκλογές. Το αν θα πιάσει την ευκαιρία η ΝΔ, αυτό αφορά εκείνη».
Στην συζήτηση για την προεδρολογία παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ζητούσε εκλογές «για να σταματήσει ο κατήφορος. Τώρα που γίνεται αγώνας ανάταξης και υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα πώς ζητούνται και πάλι εκλογές;» Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι «με το πάγωμα και τη μείωση μισθών πήγε στις εκλογές και ο Καραμανλής και τις έχασε. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές, γιατί θα πάθετε χειρότερα».

Ψηφίζουν το νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Επί της αρχής υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο το κυβερνών κόμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Καταψηφίζει το ΚΚΕ, «παρών» δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τελικά καταψηφίζει και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος το είχε υπερψηφίσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Λέγκας και αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και το νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρατηρείται διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ με την πρακτική «εντός των τειχών να συκοφαντείται η οικονομία την ίδια ώρα που δίδεται η μάχη στις Βρυξέλλες». Κατά τον κ. Λέγκα η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού συνιστά μηδενισμό του έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ, την ίδια ώρα που υπάρχει προφανής αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης.
Ο κ. Λέγκας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε στις αρχές του χρόνου και η προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τα σημερινά, πλην όμως τότε το ΠΑΣΟΚ τα κατεψήφιζε, ενώ σήμερα τα υπερψηφίζει η ΝΔ.
Αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας ο Χρήστος Παπουτσής απέδωσε στην αντιπολίτευση «προσπάθεια ενίσχυσης της αγωνίας και της ανασφάλειας της αγοράς και εν τέλει οικοδόμησης της αναξιοπιστίας του πρωθυπουργού. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν θα το πετύχετε». Ο κ. Παπουτσής επέμεινε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ξεπεραστεί η κρίση με μετριοπάθεια και μέτρο και κυρίως την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση μόνο με δημοσιονομική διαχείριση.
Στους χαρακτηρισμούς περί φιλοδωρήματος και διαχείρισης της μιζέριας επανήλθε ο αγορητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για «ελεημοσύνη και φτωχοπροδρομισμό ως άλλοθι στην επιδρομική πολιτική που ετοιμάζεται.