Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

H επόμενη ημέρα...
Όταν το «αιώνιο» ντέρμπι αλλάζει την κορυφή...
Το πλέον απευκταίο σενάριο για τον Παναθηναϊκό μετά το ισόπαλο 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης έγινε πραγματικότητα. Η ομάδα του Τεν Κάτε από εκει που-θεωρητικά-με νίκες επί Αστέρα και Ολυμπιακού θα μπορούσε να βρεθεί στο +7, πλέον μετά την ήττα στο ντέρμπι από... κυνηγημένος, βρίσκεται στη θέση να κυνηγάει αυτός τον «αιώνιο» αντίπαλο, μιας και είναι στο -1.
Ηταν γνωστό από την ημέρα της κλήρωσης πως ο Παναθηναϊκός μετά το ντέρμπι και ιδίως στον δεύτερο γύρο είχε πιο δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο τώρα έγινε δυσκολότερο, αφού είναι ένα βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό.
Μέχρι να παίξει το ντέρμπι του 2ου γύρου στις 21/3, ο Παναθηναϊκός κατά σειρά θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας Ηρακλή, Ξάνθη, Αρη, Λάρισα, ΠΑΟΚ, Πανιώνιο και τον Αστέρα στην Τρίπολη.
Ολα δηλαδή τα ματς στη Θεσσαλονίκη και στην επαρχία, ενώ σε όλα αυτά πρέπει να προστεθoύν ο αγώνας Κυπέλλου με τον Πιερικό μες στον Ιανουάριο (στις 13 ή 20/1), αλλά και τα δύο ματς τον.......

Φεβρουάριο (18 και 25/2) για το Europa League.
Αναλυτικά τα εκτός έδρας ματς μέχρι τις 21/3:
12/12/2009 Ηρακλής - Παναθηναϊκός
09/01/2010 Ξάνθη - Παναθηναϊκός
24/01/2010 Αρης - Παναθηναϊκός
07/02/2010 Λάρισα - Παναθηναϊκός
20/02/2010 ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός
27/02/2010 Πανιώνιος - Παναθηναϊκός
13/03/2010 Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός

Το πρώτο πρόβλημα
Ανεξαρτήτως προγράμματος, στο οποίο εξάλλου στον Παναθηναϊκό είχαν υπολογίσει βέβαια πως θα ήταν αλλιώς η κατάσταση στη βαθμολογία, οι πράσινοι καλούνται να ξεπεράσουν τον πρώτο - πολύ - σοβαρό κλυδωνισμό της χρονιάς.
Ο αποκλεισμός από το Champions League από την Ατλέτικο «δεν πείραξε», το 1-3 από τη Γαλατάσαραϊ επισκιάστηκε από το «πρωταθλητή σε θέλουμε Παναθηναϊκέ» όπως και οι κακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, παρά τις νίκες.
Αυτή τη στιγμή όμως, ο Παναθηναϊκός, ο Τεν Κάτε και οι παίκτες του, καλούνται να ανασυνταχτούν το συντομότερο δυνατό και να μπουν και πάλι δυναμικά στη διεκδίκηση του τίτλου.

Η πιο γλυκά νίκη του Νοέμβρη
Μία και μοναδική νίκη έχει πανηγυρίσει ο Ολυμπιακός μέσα στο Νοέμβριο. Μία όμως που επετεύχθη απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό και έφερε τους ερυθρολεύκους για πρώτη φορά φέτος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, των τόσων προβλημάτων, κατάφεραν για δεύτερη φορά φέτος να αναποδογυρίσουν τα δεδομένα και από εκεί που βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο, να έχουν πλέον το πάνω χέρι.
Εξαιτίας των πυρκαγιών που είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί το ντέρμπι της πρεμιέρας με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός κυνηγάει τον βασικό ανταγωνιστή του για τον τίτλο, από την πρώτη αγωνιστική. Μετά την τρίτη αγωνιστική μάλιστα και την ισοπαλία με την Καβάλα (12/9), έμεινε πέντε βαθμούς πίσω.
Εχοντας μπροστά του πρόγραμμα-φωτιά, με διαδοχικά ντέρμπι και παιχνίδια Champions League, αλλά και τους φιλάθλους του να αποδοκιμάζουν προπονητή, παίκτες και πρόεδρο.
Αναλογιζόμενοι πως ακολουθούσαν δύο εκτός έδρας ντέρμπι, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τον καταδικάσουν. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του Πειραιά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και με εντυπωσιακό ντεμαράζ παραμένει σε απόσταση βολής από τον Παναθηναϊκό (-2). Κέρδισε την Αλκμααρ στο Καραϊσκάκη, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και με τον Ζίκο να έχει ήδη αντικαταστήσει τον ... ανεπιθύμητο Κετσπάγια, τα έφερε όλα τούμπα για πρώτη φορά.
Στην 7η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αστέρα και έπιασε στην κορυφή τους πράσινους, που πέταξαν δύο βαθμούς στην Καβάλα. Στις επόμενες δύο αγωνιστικές, κέρδισε με τα χίλια ζόρια -και μισή ομάδα- Εργοτέλη και Ατρόμητο και οι δύο διεκδικητές του τίτλου μπαίνουν χέρι-χέρι στο Νοέμβρή. Και κάπου εκεί φαίνεται πως η ομάδα δεν τραβάει και λυγίζει από τους διαδοχικούς τραυματισμούς που την αφήνουν ελλιπέστατη.
Ηττα στο Βέλγιο από την Σταντάρ, ισοπαλία με τον Ηρακλή στο Καραϊσκάκη και ο Ολυμπιακός βρίσκεται πάλι στο κυνήγι του πρωτοπόρου, που έχει πλέον την ψυχολογία με το μέρος του. Ακολουθεί και νέο στραπάτσο, με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα και οι πειραιώτες κινδυνεύουν να μείνουν τέσσερις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό που υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης, μία μέρα αργότερα.
Το «τριφύλλι» όμως φαίνεται να... ζαλίζεται στην κορυφή και από εκεί που θα μπορούσε με δύο νίκες να εκτοξεύσει την διαφορά στο +7 και να γίνει το απόλυτο φαβορί, ο Ολυμπιακός τα φέρνει τούμπα για δεύτερη φορά. Αφού έχει πάρει και το θετικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία και βρίσκεται έναν βαθμό μακριά από τους «16» του Champions League, θριαμβεύει επί του αιωνίου αντιπάλου, τον ρίχνει στο καναβάτσο και περνάει στην κορυφή. Μετατρέποντας με μόλις μία νίκη, σε... γλυκό έναν σχεδόν... πικρό και μαύρο Νοέμβρη.