Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ο πιο τυχερός της χρονιάς


Περίπου 150 νέοι και νέες βρέθηκαν πριν το ξημέρωμα στην δυτική Ιαπωνία ελπίζοντας να κερδίσουν τον τίτλο του πιο τυχερού ανθρώπου της χρονιάς.
Στο ναό του Νισινομίγια οι ενθουσιώδεις συμμετέχοντες συγκεντρώνονται γύρω από την είσοδό του, μέχρι οι άνδρες που κρατούν τις πύλες να τους αφήσουν να μπουν μέσα και........
τότε αρχίζει μία τρελή έφοδος προς το εσωτερικό του ναού.
Ο πρώτος που θα φτάσει θα ανακηρυχθεί και ο πιο τυχερός άνθρωπος της χρονιάς. Στους ναούς Σίντο ο κανόνας προστάζει ηρεμία και γαλήνη.
Ωστόσο μία φορά το χρόνο, ο ναός Νισινομίγια κάνει μία εξαίρεση, όταν επιτρέπει νέους άνδρες και γυναίκες να χτυπούν το έδαφός του, να ουρλιάζουν και να φωνάζουν και πολλές φορές να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον.
Η ιεροτελεστία αυτή πιστεύεται ότι άρχισε στα μέσα του 20ού αιώνα και έγινε δημοφιλές ετήσιο γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί την αρχή κάθε χρονιάς.
Ο κάθε συμμετέχων τρέχει 230 μέτρα προσπαθώντας να είναι ο πρώτος που θα φτάσει στο βωμό, μέσα στο βασικό κτήριο.
Ενας ιερέας σίντο αρπάζει τον πρώτο και ανακοινώνει ότι είναι ο πριο τυχερός άνθρωπος της χρονιάς ή αλλιώς ο φουκου-οτόκο της χρονιάς.
Φέτος, τον τίτλο κατέκτησε ένας 21χρονος, φοιτητής της γυμναστικής ακαδημίας, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν «η καλύτερη στιγμή της ζωής του».
Το βραβείο για τον τυχερό δεν κερδίζει μόνο η δόξα και η τιμή, αλλά και 60 κιλά ρυζιού και 72 λίτρα λικέρ!
Ο Ναός Νισινομίγια είναι επίσης γνωστό ως ο κεντρικός ναός του Θεού Εμπισού, του θεού της αφθονίας και μίας από τις επτά θεότητες της καλής τύχης.