Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010


Νοικοκύρεμα στις υπηρεσίες
Καταργούνται ή συγχωνεύονται 

200 και πλέον οργανισμοί του Δημοσίου
Προς συγχώνευση, κλείσιμο ή παραχώρηση οδεύουν 200-250 δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.
Μεταξύ άλλων κρίθηκε επιβεβλημένη η ενοποιημένη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και συνεπώς και των οργανισμών που εμπλέκονται με αυτή.
Ομοίως και ο εξορθολογισμός του συστήματος συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου, θέματα για τα οποία η Επιτροπή θα λάβει αποφάσεις σε ...........
σύντομο χρονικό διάστημα.
Επίσης, προωθείται η απορρόφηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου ΔΕΠΑ ΑΕ.
Ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων αυτών, είπε ότι σε μερικούς από αυτούς τους οργανισμούς δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος. Επίσης, πρόσθεσε ότι σε ορισμένους από τους οργανισμούς αυτούς υπάρχει αξιόλογη περιουσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Την έλλειψη σαφούς σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των φορέων του δημοσίου, αλλά και τις αντιφάσεις που έχουν ήδη προκύψει σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών» επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά διευκρινίσεις τόσο για τα σχέδια της κυβέρνησης όσο και ειδικότερα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί ως προς την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού.
Ενδεικτικές περιπτώσεις
Ενδεικτικές περιπτώσεις φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται:
Προωθείται η ενοποίηση των διοικήσεων 16 οργανισμών αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε τρεις κατηγορίες με βάση το αντικείμενο δραστηριότητας.
Μεταξύ αυτών  ενοποιούνται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, Κεντρική Αγορά Αθήνας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης.
Επίσης συγχωνεύονται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ΑΓΡΟΓΗ, ΚΤΓΚ.
Καταργείται το Εθνικό Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ανενεργό), η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία, Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Έρευνας, Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ) ΑΕ, Εταιρεία Ανάπτυξης Ναυτικής Τεχνολογίας.