Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμος Κονιστρών τάσσεται υπέρ του Καλλικράτη και τονίζει στην παρακάτω ανακοίνωση, πως ζητήματα οικονομικά και διοικητικά πρέπει να λυθούν κατά την εφαρμογή του σχεδίου και θέματα όπως η έδρα των νέων Δήμων απλά αποπροσανατολίζουν:
Μετά την κυβερνητική Εξαγγελία για την διοικητική μεταρρύθμιση, την εκλογή αιρετών οργάνων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις , την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την δημιουργία νέων μεγαλυτέρων Δήμων με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, τις τάσεις, τις προτάσεις και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί από φορείς της ευρύτερης περιοχής, την συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου μας την Τετάρτη 30-12-09, θέλουμε να επισημάνουμε ότι:
 Την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης την έχουν αποδεχτεί τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, (ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚ), η πλειοψηφία της Βουλής αλλά και η ίδια η κοινωνία. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει μια μακρά συζήτηση από την............
προηγούμενη Κυβέρνηση με τους φορείς της Τ.Α η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω έλλειψης των πιστώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος.
 Η υλοποίηση του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν πρέπει απλά να συνενώσει κάποιους όμορους γεωγραφικά Δήμους, μεταφέροντας τα υφιστάμενα προβλήματα (οικονομικά-διοικητικά– νέων αρμοδιοτήτων κλπ.),ούτε να κάνει διευθετήσεις με βάση μικροπολιτικές – προσωπικές – τοπικιστικές – παραγοντίστικες ή άλλες λογικές.
  Συμφωνούμε κατ’ αρχήν με τη συνένωση των υπαρχόντων Δήμων σε μεγαλύτερους Δήμους με μια βασική προϋπόθεση:«Να διατηρηθούν διοικητικές δομές στους υπάρχοντες Δήμους για την εξυπηρέτηση των πολιτών και κυρίως αυτών των απομακρυσμένων περιοχών» πράγμα που προβλέπει και το σχέδιο του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που δόθηκε για διαβούλεψη .
 – Αν αυτή η δέσμευση τηρηθεί, τότε εκείνο που πρέπει να εξετασθεί, δεν είναι το εύρος και η έδρα του νέου Δήμου αλλά οι αρμοδιότητες , οι πόροι, οι υπηρεσίες που θα έχει ο νέος Δήμος και πως θα επιμερισθούν τα οποιαδήποτε είδους βάρη ( χρέη, δάνεια ) των παλαιών Δήμων στους νέους Δήμους και τους πολίτες.
 – Διότι αν δε δοθούν ευρύτερες αρμοδιότητες στους νέους Δήμους ή δεν εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι ή δε δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών ή δε γίνει διακανονισμός των βαρών χωρίς επιβάρυνση των πολιτών και των νέων Δήμων, τότε κάθε προσπάθεια συνένωσης σε μεγαλύτερους Δήμους, ώστε να είναι βιώσιμοι και να υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής, θα είναι εκ των προτέρων υπονομευμένη και θνησιγενής.
 Οι πιο πάνω προϋποθέσεις είναι στοιχειωδώς απαραίτητες για την προοπτική των Δήμων που θα προκύψουν από το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Οι όποιες συζητήσεις γίνονται για όρια ή έδρες, είναι αποπροσανατολιστικές, υποκρύπτουν μικροπαραταξιακά – τοπικά και προσωπικά συμφέροντα και δεν συνάδουν με την σημερινή πραγματικότητα.
Εάν δεν διασφαλιστεί και ξεκαθαριστεί το θεσμικό οικονομικό και αναπτυξιακό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν οι νέοι Δήμοι, το οποίο θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα και τη προοπτική τους, τότε δεν χρειάζεται να συζητούμε για μεταρρύθμιση. Απλά θα γίνουν συνενώσεις που θα μεγαλώσουν τα υφιστάμενα προβλήματα.
Τα όρια και οι έδρες των Δήμων πιστεύουμε ότι δεν είναι το πρώτιστο σε αυτή τη φάση. Έχουν και αυτά την σημασία και τη σημειολογία τους. ( Ιστορικές αναφορές, γεωγραφική θέση, αναπτυξιακή προοπτική κλπ.). Όμως δεν πρέπει να κοιτάζουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε αυτήν την ώρα στην συζήτηση αυτή, γιατί την θεωρούμε αποπροσανατολιστική και διχαστική και, δεν θέλουμε να διχάσουμε τους Δημότες μας και τους Δημότες άλλων Δήμων, με τους οποίους μπορεί αύριο να είμαστε συνδημότες.
Οι προτάσεις που θα διατυπωθούν, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη, την προηγούμενη αρνητική εμπειρία από τον Καποδίστρια Ι . Tότε δίνονταν μάχες για την διατήρηση μικρών Δήμων ή Κοινοτήτων, μόνο με τη λογική πως «θα ελεγχθούν και πως θα εκπροσωπηθούν την επόμενη μέρα».
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μεγάλη ευθύνη και θα κριθούν όλοι γ’ αυτό, εάν αντιμετωπίσουμε την ενοποίηση στην λογική των μικροπολιτικών διευθετήσεων, χωρίς να προτάξουμε τον στόχο της δημιουργίας νέων ισχυρών Δήμων, που θα έχουν την δυνατότητα και θα μπορούν να παρέχουν αναβαθμισμένες ποιοτικά υπηρεσίες, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, από τον Δημότη της έδρας του Δήμου, μέχρι τον Δημότη του πιο απομακρυσμένου ορεινού μικρού χωριού.