Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ


Ο Δήμος Χαλκιδέων   στο χθες,
     στο σήμερα
                  και στο … αύριο! 
      Με  αφορμή τη συζήτηση για τη σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στη  χώρα μας κι ύστερα από την αποδοχή της, από τη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ήρθε πιστεύω η ώρα να προσεγγίσουμε και το ζήτημα των ορίων των νέων μας Δήμων.
      Ενόψει  δε και της συνέλευσης της ΤΕΔΚ Εύβοιας, θεωρώ υποχρέωση και καθήκον να καταθέσω δημόσια την πρότασή μου,  για την πιθανή συγκρότηση που πρέπει να έχει, κατά την  άποψη μου, ο νέος ισχυρός, αναπτυξιακός και βιώσιμος δήμος της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας.
        Η προσπάθεια τεκμηρίωσης της  θέσης μου στηρίζεται σε ιστορικά  στοιχεία, στη σημερινή πραγματικότητα και στην προοπτική ανάπτυξης που προσφέρεται στους πολίτες – δημότες του νέου διευρυμένου Δήμου. 
Ιστορικά  στοιχεία: 
      Ο Νομός της Εύβοιας μετά την απελευθέρωση από τον ..............
τουρκικό ζυγό το 1833, διαιρέθηκε σε 24 Δήμους, που με βάση τον πληθυσμό τους διακρίθηκαν σε τρεις τάξεις: Α τάξη πάνω από 10.000 κατοίκους, Β τάξη μέχρι 10.000 και Γ τάξη μέχρι 2000 κατοίκους.  
      Ο Δήμος  Χαλκιδέων το 1836 είχε πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων και
γι’ αυτό κατατάχθηκε στη Β τάξη. Περιλάμβανε μεταξύ άλλων: Χαλκίδα, Καράμπαμπα, Δοκό, Μύτικα, Άγιο Νικόλαο, Βασιλικό.  
      Το 1840 και μέχρι το 1848 οι Δήμοι της επαρχίας Χαλκίδας από 7 που ήταν: Χαλκίδας, Μεσσαπίων, Αιγαίων, Αμαρυνθίων, Ληλαντίων, Διρφύων, Κηρρονηλέων, συνενώνονται σε 4 νέους που ήταν: Χαλκίδας, Ληλαντίου, Κηρρονηλέων, Αιγαίων. 
      Ο Δήμος Χαλκιδέων  το 1840 περιλάμβανε μεταξύ άλλων: Χαλκίδα, Καράμπαμπα, Δοκό, Άγιο Νικόλαο, Βασιλικό, Μύτικα, Βατώντα, Αφράτι, Φύλλα, Καστέλλα, Ψαχνά, Πολιτικά, Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλι, Ερέτρια,  Βάθεια, Μάμουλα. 
      Το 1866 έχουμε νέα διοικητικά όρια και ο Δήμος Χαλκιδέων περιλαμβάνει: Χαλκίδα, Φρούριο, Κοπανά, Δοκό, Μύτικα, Άγιο Νικόλαο, Βασιλικό, Φύλλα, Αφράτι, Βάθεια, Γυμνού, Μάμουλα. 
      Το 1907 ιδρύεται ο Δήμος Αμαρυνθίων κι έτσι ο Δήμος Χαλκιδέων περιλαμβάνει στη νέα του μορφή: Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Βασιλικό, Αφράτι, Δοκό, Μύτικα, Φύλλα. 
      Το 1912 ιδρύονται για πρώτη φορά οι Κοινότητες. Καταργούνται οι Δήμοι κάτω των 10.000 κατοίκων και παραμένουν Δήμοι οι πρωτεύουσες των Νομών ανεξαρτήτου πληθυσμού. Αναγνωρίζονται 110 Κοινότητες κι ο Δήμος Χαλκιδέων που συγκροτείται από τη Χαλκίδα, Κάνηθο, Δοκό και Μάνικα. 
      Αυτή  η ιστορική αναδρομή έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει διαχρονικά το ενιαίο μιας συγκεκριμένης  γεωγραφικής και  κοινωνικοοικονομικής ενότητας, που συγκροτούν ο Δήμος Χαλκιδέων και οι Δήμοι Νέας Αρτάκης, Ληλαντίων, Ανθηδώνος και Αυλίδας. 
Σημερινή  κατάσταση: 
      Ο πληθυσμός καθώς και η πληθυσμιακή πυκνότητα αυτής της ανθρωπογεωγραφικής  ενότητας με βάση την απογραφή του 2001 έχει ως εξής: 
Δήμος Χαλκιδέων 53.584 κατ.    με πληθυσμιακή πυκνότητα 1740 κατ. /τ. χμ
Δήμος Ληλαντίων 15.568 κατ.    με πληθυσμιακή πυκνότητα   140 κατ. /τ. χμ
Δήμος Ν. Αρτάκης  8.646 κατ.    με πληθυσμιακή πυκνότητα   376 κατ. /τ. χμ
Δήμος Αυλίδας        8.300 κατ.    με πληθυσμιακή πυκνότητα     68 κατ. /τ. χμ
Δήμος Ανθηδώνος   6.104 κατ.    με πληθυσμιακή πυκνότητα     44 κατ. /τ. χμ 
Σύνολο πληθυσμού  92.202 κάτοικοι, περίπου το 43% του πληθυσμού του Νομού Εύβοιας,
Πρέπει δε να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας ζουν και εργάζονται περίπου 2.500 οικονομικοί μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την Αλβανία, Πακιστάν, Ινδία κι άλλες χώρες, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα. 
      Όσον  αφορά στην διάρθρωση της απασχόλησης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας σε όλους τους παραπάνω Δήμους υπερτερεί ο τριτογενής τομέας, εκτός από το Δήμο Ληλαντίων που υπερτερεί έστω και με μικρή διαφορά ο δευτερογενής τομέας. 
Το επίπεδο  ανεργίας ωστόσο κρίνεται υψηλό με αυξητικές τάσεις. Οι γυναίκες και  οι μακροχρόνιοι άνεργοι καταλαμβάνουν υψηλά ποσοστά στον συνολικό αριθμό των ανέργων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων. 
Στόχοι  ανάπτυξης: 
      Κινητήρια δύναμη και μοχλός ανάπτυξης για  το νέο ισχυρό Δήμο μπορεί και πρέπει να είναι ο τριτογενής τομέας, με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων όλων των τομέων. 
      Για την ουσιαστική αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή κρίνεται
απαραίτητη  η  διεκδίκηση και  η υλοποίηση από  την κεντρική διοίκηση μεγάλων έργων  υποδομής υπερτοπικής σημασίας καθώς και οργανωμένες δράσεις χωροταξικού σχεδιασμού. 
      Θυμίζω  την ομόφωνη πρόταση τόσο του  Νομαρχιακού Συμβουλίου όσο και  του Δημοτικού Συμβουλίου για το Ρυθμιστικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας, που περιλαμβάνει και τους τέσσερις όμορους Δήμους.




 
Κριτήρια  Σύγκλισης. 
Κριτήρια για τη συγκρότηση αυτού του Νέου, Ισχυρού, Βιώσιμου, Αναπτυξιακού Δήμου ( Χαλκίδα – Ληλάντιο – Αρτάκη – Αυλίδα – Ανθηδώνα) αποτελούν: 
·         Η ομαλή-ισορροπημένη γεωγραφία κι ο ικανός πληθυσμός για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
·         Η συνύπαρξη και των τριών τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
·         Η συνοχή πλουτοπαραγωγικών και πολιτιστικών πόρων.
·         Οι λειτουργικές εξαρτήσεις και οι συσχετίσεις των κατοίκων.
·         Οι υποδομές που εξασφαλίζουν την εσωτερική συνοχή.
·         Η ιστορία και η κοινή συνείδηση για το ενιαίο της καταγωγής μας.

Η μεταρρύθμιση έχει τα εχέγγυα για να πετύχει. Η  Αυτοδιοίκηση την επιζητούσε και  την επέβαλλε στην ατζέντα της  κεντρικής πολιτικής σκηνής.  
 Οι αυτοδιοικητικοί  και οι πολίτες τη στηρίζουν.  Αρκεί να τη στηρίξουν και οι κυβερνώντες, πρώτα απ’ όλα οικονομικά κι ύστερα αποκρούοντας  πολιτικάντικες πρακτικές και παραγοντίστικες λογικές, που προσβλέπουν στη διατήρηση βιλαετιών και ρόλων. 
Τώρα  ήρθε η ώρα να «μετρηθούμε» με την ιστορία!  
Τώρα  ήρθε η ώρα για  το βήμα εμπρός!   
Τώρα  είναι που ο  καθένας αναλαμβάνει  την προσωπική  ευθύνη για την  πορεία του τόπου  μας!  
  Ας τολμήσουμε!  

                                                                                              Δημήτρης Αναγνωστάκης 
                                                                                               πρ. Δήμαρχος Χαλκιδέων