Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

«Περιττή» η εμπλοκή του ΔΝΤ
Νέες προειδοποιήσεις στην Ελλάδα 

για «πράξεις και όχι λόγια» 
για την οικονομία
«Κάντε τα λόγια πράξεις» διαμήνυσε την Πέμπτη στην Αθήνα ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και πιθανολογούμενος μελλοντικός πρόεδρος της ΕΚΤ, ζητώντας από την Ελλάδα να πείσει με έργα ότι θα τηρήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
«Δεν υπάρχει ανάγκη να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» συμπλήρωσε, «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις τα δημοσιονομικά της προβλήματα», στον ίδιο τόνο των δηλώσεων του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών.
«Οι διαμεσολαβητές των χρηματοοικονομικών αγορών και οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να πειστούν για την προθυμία και την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτό το δύσκολο μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής» ανέφερε ο Α.Βέμπερ από τη γερμανική πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος της Bundebank και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρωτήθηκε επίσης και την πιθανή επίδραση της ελληνικής «αφερεγγυότητας» στο κοινό νόμισμα: «Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας για το ευρώ» απάντησε.
«Η ευρωζώνη δεν έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, όσον αφορά το νόμισμά της» συνέχισε σύμφωνα με το Reuters, «υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτικής μιας χώρας-μέλους και η κυβέρνηση της χώρας αυτή θα πρέπει να δράσει».