Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΤΕΔΚΝΑ για τον «Καλλικράτη»
Γενική Συνέλευση των δημάρχων και των προέδρων κοινοτήτων Αττικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο, εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, με κύριο θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, βάσει του Κειμένου Δημόσιας Διαβούλευσης του υπουργείου Εσωτερικών.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς παραμένει σχετικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και πολλά χρόνια, είχε δε συζητηθεί διεξοδικά κατά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη το 1997, όπου είχαν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σε αυτές τις αποφάσεις εμμένει έως σήμερα η πλειονότητα των μελών της ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημ. Καλογερόπουλος, 90% των δημοτικών συμβούλων στους δήμους της Αττικής θα αντιταχθούν στη .........
διαδικασία αν δεν εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί στο Συνέδριο της Κυλλήνης.
Τα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της Αττικής είναι οι νέες αρμοδιότητες και η οικονομική τους κάλυψη, καθώς και η αποπληρωμή των ποσών, που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ, όπως πχ οι παρακρατημένοι πόροι, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κ. Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, επισήμανε πως «το πρόγραμμα Καλλικράτης είναι δική μας υπόθεση, δηλαδή των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι είναι και οι εγγυητές της επιτυχίας του». Ζήτησε από τα μέλη της ΤΕΔΚΝΑ να στηρίξουν την προσπάθεια για την αναδιάταξη του διοικητικού χάρτη της χώρας αλλά και να βελτιώσουν με τις προτάσεις τους το κείμενο, όπου χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες, ο κ. Ασκούνης είπε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες και τους δήμους θα περιορίσει το κεντρικό, συγκεντρωτικό κράτος, αλλά παράλληλα η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και ποιες ακόμη αρμοδιότητες θα πρέπει να μεταφερθούν στους δήμους, αν και όλες θα πρέπει να προσδιοριστούν εξαρχής, προκειμένου να αποφευχθούν συγχύσεις και αλληλοκαλύψεις, που οδηγούν στη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών.
Για ενίσχυση των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλυβίων, Πέτρος Φιλίππου, και επικεφαλής παράταξης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού συστήματος το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι η απλή αναλογική, όπως στην περίπτωση της εκλογής περιφερειακών οργάνων, για να εξασφαλιστεί η δημοκρατική εκπροσώπηση.
Τέλος, ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και δήμαρχος Νίκαιας, Δημ. Μπενετάτος, τόνισε πως το πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί συνέχιση των αντιδραστικών ρυθμίσεων, που έχουν γίνει από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με σκοπό τις αναγκαστικές συνενώσεις . «Δεν μπορεί να υπάρξει από εμάς συναίνεση, υπάρχουν δύο αντιδιαμετρικά ταξικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα».
Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τη διοικητική μεταρρύθμιση, βάσει του Κειμένου Δημόσιας Διαβούλευσης του υπουργείου Εσωτερικών, εξέφρασαν δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν, στην πλειοψηφία τους, θετικοί ως προς τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά με προϋποθέσεις. Τα θέματα που, κυρίως, τους απασχολούν είναι οι νέες αρμοδιότητες και η οικονομική τους κάλυψη, καθώς και η αποπληρωμή των ποσών που οφείλει η κεντρική διοίκηση στους ΟΤΑ.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ανέφερε: «Ως αυτοδιοικητική οικογένεια ταχθήκαμε υπέρ του νέου διοικητικού χάρτη, όμως έχουμε συγκεκριμένες σταθερές και συμφωνίες, όπως αποφασίστηκαν στο συνέδριο της Κυλλήνης». Ο κ.Παπαγεωργόπουλος τόνισε πως θα πρέπει, επίσης, να ξεκαθαριστεί σε πιο εκλογικό σώμα θα απευθυνθούν οι δήμαρχοι και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος Συκεών και μέλος της ΚΕΔΚΕ, Σίμος Δανιηλίδης, από την πλευρά του δήλωσε: «Πρώτα να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και οι πόροι και στη συνέχεια η γεωγραφική κατανομή. Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι γενικές αρχές και κατευθύνσεις. Θέση μας είναι ότι υπάρχουν κενά, παραλείψεις ή και λάθη που θα πρέπει να διορθωθούν».
«Ναι στο διάλογο, αλλά να αποσαφηνιστούν οι κόκκινες γραμμές. Εμείς έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας, η κυβέρνηση θα ανοίξει τα δικά της;» πρόσθεσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Καραγιάννης, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, είπε: «Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν και είναι αναγκαία για τον τόπο και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δείξει την ωριμότητα που απαιτείται».