Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010


Επιστρέφει στην Ελλάδα
Λήγει στις 31 Μαΐου η θητεία 
του Λουκά Παπαδήμου στην ΕΚΤ
Για τον διάδοχο του κ. Λουκά Παπαδήμου στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).
Επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος θεωρείται από τους οικονομικούς κύκλους ως «περιστερά», δηλαδή δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, παρά στη μείωση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, 20 από τους 27 ερωτηθέντες οικονομολόγους προέβλεψαν ότι ο κ. Κονστάνσιο θα αντικαταστήσει τον κ. Παπαδήμο.
Αλλοι υποψήφιοι είναι οι Υβ Μερς από το Λουξεμβούργο και ο Πίτερ Πρετ από το Βέλγιο.
Η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ λήγει στις ..........
31 Οκτωβρίου 2011. Επικρατέστερος αντικαταστάτης φέρεται ο Γερμανός, Αξελ Βέμπερ, ο οποίος θεωρείται «γεράκι».
Η θητεία του κ. Παπαδήμου στην ΕΚΤ λήγει στις 31 Μαΐου και ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια για τον μελλοντικό ρόλο του.
Η γερμανική κυβέρνηση προτείνει τον κ. Παπαδήμο για «επιτηρητή» της ΕΕ στην Αθήνα, πρόταση που φαίνεται να μην γοητεύσει ιδιαίτερα τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη. Αλλο όνομα που έχει ακουστεί για τη συγκεκριμένη θέση είναι αυτό του Γιώργου Χατζημαρκάκη, του Έλληνα ευρωβουλευτή των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (των εταίρων της Μέρκελ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό).   
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, τα σενάρια έφεραν τον κ. Παπαδήμο στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε λόγω των υποχρεώσεων του στην ΕΚΤ.
Το όνομα του ακούστηκε και στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για πιθανή υπουργοποίησή του.
Τελευταία, λέγεται ότι έχει προταθεί στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, καθώς,  η συμμετοχή του στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως εχέγγυο αξιοπιστίας απέναντι στις Βρυξέλλες και τις αγορές.