Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010


Μόνο σε γιατρούς
Έτοιμη η τροπολογία του υπουργείου Υγείας 
για τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων
Σχέδιο τροπολογίας για τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) -δηλαδή ιατρείων, πολυιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και άλλων φορέων παροχής εξωνοσοκομειακής περίθαλψης- παρουσίασε την Δευτέρα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ύστερα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ιατρικών, οδοντιατρικών συλλόγων και εταιρείων.
Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα και μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να ............
παρέχουν ιδιωτικά ιατρεία, οδοντιατρεία, πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θα πρέπει οι παραπάνω μονάδες να ανήκουν σε γιατρούς ή οδοντιάτρους ή -αν πρόκειται για πολυμετοχικές εταιρείες- η πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου (δηλαδή τουλάχιστον το 51%) να ανήκει σε ειδικευμένους γιατρούς ή οδοντιάτρους.
Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο εργασίας, από το οποίο θα προκύψει η σχετική τροπολογία, δεν επιτρέπεται σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να κατέχει παραπάνω από μια άδεια, ενώ απαγορεύεται και η ίδρυση παραρτημάτων.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα καθορίζονται ειδικότερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ακυρώσει Προεδρικό Διάταγμα που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και το οποίο «άνοιγε» την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε κάθε είδους ιδιωτική εταιρεία, αφού καταργούσε την ιατρική πλειοψηφία από τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου.
Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε τη Δευτέρα: «Ξεκινήσαμε ένα πολύ ουσιαστικό διάλογο με τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, στη συνέχεια φυσικά και τους εκπροσώπους από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να φέρουμε στη Βουλή μια νομοθετική πρωτοβουλία που να βάζει κανόνες και να διασφαλίζει ότι πραγματικά η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Συγχρόνως, να έρχεται και να προβλέπει ότι θα παρέχεται η υγεία από τους γιατρούς, τους οδοντιάτρους και μέσα σε κανόνες συγκεκριμένους. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.
» Ταυτόχρονα αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια να μπουν κανόνες και μια αποτελεσματική εποπτεία, συνολικά σε όλο το χώρο της υγείας. Αυτό είναι απαραίτητο και όσον αφορά τη διασφάλιση του χαρακτήρα της υγείας, της ποιότητας παροχής, του τρόπου με τον οποίο απασχολούνται οι γιατροί και οι οδοντίατροι, αλλά επίσης- κι είναι κρίσιμο θέμα- και στη συνολική τάξη που επιχειρούμε αυτή την περίοδο, όσον αφορά τις πιστώσεις και τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας μας».